Kevin Schijven Kevin Schijven
11/01/2024 10:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2024 09:59

ETF is geen goedkeuring van bitcoin zelf, waarschuwt SEC voorzitter

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Voor een ethereum ETF is geen rechtszaak nodig, zegt SEC functionaris

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Het historische moment is aangebroken. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteravond bijna alle aanvragen voor bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) goedgekeurd.

Ondanks de goedkeuring van de SEC is de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, nog steeds zeer kritisch over bitcoin. Hij benadrukt dat de notering van de bitcoin-ETF’s niet gezien moet worden als een goedkeuring van bitcoin zelf door de SEC.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

SEC blijft kritisch over bitcoin, ETF is geen onderschrijving

De SEC heeft gisteren maar liefst 11 verschillende spot bitcoin-ETF aanvragen goedgekeurd. Het is een sterk teken van de groeiende acceptatie van bitcoin in de traditionele financiële wereld.

Desondanks blijft Gensler terughoudend over bitcoin en waarschuwt beleggers dat de SEC bitcoin nog steeds niet goedkeurt of ondersteunt. Kort na de goedkeuring van de ETF’s bracht hij een statement naar buiten.

“Hoewel we vandaag de notering en handel van bepaalde spot bitcoin ETP-aandelen hebben goedgekeurd, hebben we bitcoin niet goedgekeurd of onderschreven,” aldus Gensler

Hij waarschuwt ook dat men nu niet moet verwachten dat de SEC een andere houding zal innemen ten opzichte van crypto.

Hij benadrukt dat de SEC van mening blijft dat de meeste cryptovaluta ‘securities’, oftewel effecten, zijn en daarmee onder het toezicht van de SEC vallen. Ook benadrukt hij dat dit geen signaal is dat de rechtszaken hieromtrent worden stopgezet.

“De goedkeuring geeft evenmin enige indicatie over de visie van de Commissie met betrekking tot de status van andere crypto-activa onder de federale effectenwetten of over de huidige mate van niet-naleving door bepaalde deelnemers op de markt voor crypto-activa met de federale effectenwetten.”

Advertentie

“Bitcoin is speculatief en voor illegale doeleinden”

Gensler zegt dat de goedkeuring van bitcoin-ETF’s extra bescherming zal bieden aan investeerders. Hij wijst erop dat de SEC al bijna twee decennia toezicht houdt op ETF’s en verzekert dat de waakhond ook strikt toezicht zal houden op de nieuwe goedgekeurde producten.

Vervolgens haalt de SEC-voorzitter ook uit naar de “speculatieve” aard van bitcoin en beschuldigt de cryptomunt opnieuw van het gebruik voor illegale doeleinden.

“Bitcoin is daarentegen voornamelijk een speculatief, volatiel actief dat ook wordt gebruikt voor illegale activiteiten, waaronder ransomware, witwassen van geld, het ontduiken van sancties en financiering van terrorisme.

Investeerders dienen voorzichtig te blijven met betrekking tot de talrijke risico’s die verbonden zijn aan bitcoin en producten waarvan de waarde is gekoppeld aan crypto.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie