Ivo Melchers Ivo Melchers
30/12/2023 21:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2023 19:23

De keerzijde van een Bitcoin beursfonds: analist waarschuwt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De keerzijde van een Bitcoin beursfonds: analist waarschuwt

Foto: King Ropes Access/Shutterstock

Voor het gros van de crypto-wereld kan de goedkeuring van een Bitcoin (BTC) beursfonds niet snel genoeg komen. Het zou namelijk het startschot zijn voor de grote institutionele adoptie. Echter belicht een analist de schaduwkant van een Bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF). Een dergelijk fonds staat volgens hem lijnrecht tegenover Bitcoin’s basisprincipe, en zou enkele risico’s met zich meebrengen.

Nederlanders stemmen: hoe ver zitten we in de bitcoin bullmarkt?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin self-custody in gevaar

Josef Tětek, Bitcoin-analist bij hardware walletfabrikant Trezor, heeft in een interview met Cointelegraph uitgelegd dat een Bitcoin ETF tegen Bitcoin’s filosofie van self-custody, ofwel zelfbewaring, ingaat.

Bitcoin stelt gebruikers in staat volledige zeggenschap te krijgen over hun financiën zonder tussenkomst van centrale autoriteiten. Met een Bitcoin ETF, een beleggingsproduct dat de prijs van bitcoin volgt, hebben mensen echter niet zelf de private keys, ofwel de toegang tot ‘hun’ bitcoins, in handen. Tětek zei het volgende hierover:

“In principe halen spot Bitcoin ETF’s mensen verder weg van zelfbewaarneming en introduceren ze mogelijk een systeemrisico, aangezien ETF’s aan de oppervlakte veiliger zullen zijn dan exchanges.”

Een mogelijk gevolg van de goedkeuring van Bitcoin beursfondsen zou kunnen zijn dat grote hoeveelheden bitcoins worden opgeslagen op centrale locaties waar de overheid ze in beslag zou kunnen nemen, zei de analist.

Een ander belangrijk probleem volgens Tětek draait om de mogelijkheid van het creëren van niet-ondersteunde bitcoins, ook wel ‘papieren bitcoins’ genoemd, wat de echte markten kan verstoren en de waarde van ‘echte’ bitcoin kan drukken, terwijl het ook het tegenovergestelde is van de oorspronkelijk gedachte van decentralisatie in de visie van Bitcoin.

Advertentie

Koerscrash na goedkeuring Bitcoin ETF?

De goedkeuring van Bitcoin ETF’s begin januari lijkt in ieder geval niet meer stuk te kunnen lopen. Aangezien een dergelijk product de deuren voor institutionele investeerders wagenwijd opent, wordt er vanuit gegaan dat de goedkeuring meteen een flinke boost zal zijn voor de bitcoin koers.

Analisten van CryptoQuant stelden eerder deze week echter dat de koers juist een tik kan krijgen zodra het nieuws, waar al maanden op geanticipeerd wordt, officieel naar buiten wordt gebracht.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie