Timo Bult Timo Bult
22/09/2021 09:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2021 09:58

Deutsche Bank en JPMorgan niet blij met strikte eisen omtrent investeren in bitcoin (BTC)

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Deutsche Bank en JPMorgan niet blij met strikte eisen omtrent investeren in bitcoin (BTC)

In juni dit jaar kondigde een comité van financiële toezichthouders, de Basel Committee on Banking Supervision (BCBS), strenge eisen voor banken aan die bitcoin (BTC) op de balans willen zetten. Een aantal grote banken, waaronder Deutsche Bank en JPMorgan, komen nu met een reactie op deze eisen. En daaruit blijkt dat ze er niet blij mee zijn.

De BCBS is een internationaal comité voor bancaire toezichthouders. De instantie is gevestigd in het kantoor van de Bank of International Settlements (BIS) in Bazel, Zwitserland, maar is een afzonderlijke entiteit met een eigen bestuur. Het heeft geen directe bevoegdheden, maar uitgevaardigde standaarden worden doorgaans als zodanig aangemerkt.

De nieuwe standaarden voor banken schrijven voor dat een bank een een risicoweging moet hanteren van 1.250% voor crypto, wat betekent dat ze hun crypto beheer 100% moeten dekken met fiatvaluta. Uit een artikel van The Wall Street Journal blijkt nu dat een een aantal banken die onderdeel zijn van de Global Financial Markets Association, waaronder dus Deutsche Bank en JPMorgan, niet blij zijn. Zij kwamen met een gezamelijke reactie:

“De commissie zei in juni dat banken een risicogewicht van 1.250% moeten toepassen op bitcoin, wat vergelijkbaar is met de aftrek van het actief van het kapitaal. Als een bank $100 aan bitcoin-blootstelling aanhoudt, zou dit aanleiding geven tot risicogewogen activa van $1.250, die, wanneer vermenigvuldigd met de minimale kapitaalvereiste van 8%, resulteert in het opzij zetten van ten minste $100.”

Met als conclusie:

“We vinden de voorstellen in de raadpleging zo overdreven conservatief en simplistisch dat ze in feite de betrokkenheid van banken bij crypto-activamarkten zouden uitsluiten,”

Of de BCBS de standaarden gaat aanpassen na deze reactie blijft afwachten. Het is in ieder geval een positief teken dat grote banken toch wel interesse tonen in het investeren in, dan wel aanbieden van diensten omtrent crypto en bitcoin.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie