Kevin Schijven Kevin Schijven
27/01/2020 07:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 09:40

Digitale betalingen groeien met snelheid van het licht, maar zullen niet contant geld vervangen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Digitale betalingen groeien met snelheid van het licht, maar zullen niet contant geld vervangen

Het gebruik van digitale betalingen groeit met de snelheid van het licht, maar het zal niet contant geld binnenkort vervangen. Dat concludeert een nieuw onderzoek van de Deutsche Bank gepubliceerd op 21 januari.

Wanneer mensen de toekomst van betalingen bespreken, voorspellen ze meestal het einde van contant geld. Onze visie is anders.

We denken niet alleen dat contant geld nog lang zal bestaan, we zien ook de overgang naar digitale betalingen als potentie om niet minder te doen dan de wereldwijde economische macht opnieuw in evenwicht te brengen.

Aldus het rapport van de Deutsche Bank. Voor het onderzoek zijn 3.600 klanten ondervraagd in landen als China, Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Het rapport vergelijkt contant geld met “dinosauriërs”, maar dat het verschil is dat contant geld niet zal uitsterven. Er is namelijk nog te veel vertrouwen in:

Contant geld zal de komende decennia deel blijven uitmaken van de economie. Door de eeuwen heen hebben mensen een diepgeworteld vertrouwen in papier en munten ontwikkeld in onzekere tijden. Vandaag de dag is dat niet anders.

Bijvoorbeeld de handelsoorlog tussen de VS en China heeft investeerders ertoe gebracht hun bezit in contant geld te vergroten. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen ook van contant geld houden omdat ze hiermee hun uitgaven gemakkelijker kunnen volgen.

Volgens de Deutsche Bank geeft ongeveer 33% van klanten in de meeste landen aan dat zij de voorkeur geven aan contant geld en 69% denkt dat contant altijd zal blijven bestaan.
Het onderzoek denkt wel dat het gebruik van plastic kaarten zal verdwijnen. Het gebruik van digitale betalingen groeit namelijk met “de snelheid van het licht” en de verwachting is dat het gebruik van mobiele betaling met 400% in de komende vijf jaar zal toenemen.
Tevens maakt het rapport een vergelijking tussen de adoptiesnelheid van blockchain-technologie en het internet. Een grafiek in het rapport toont een vergelijkbaar patroon tussen de beide. Beide technologieën hebben een moeilijke start gehad maar de adoptie nam geleidelijk toe. Dat gezegd hebbende was het aantal internetgebruikers in dezelfde periode tien maal zo hoog.
Het duurde minder dan 25 jaar voordat het internet door vier miljard mensen in de wereld gebruikt werd. De Deutsche Bank verwacht dat het 350 miljoen mensen zal zijn voor blockchain-technologie in dezelfde periode.
Verder benoemt het rapport dat cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en stablecoins als Facebooks libra last hebben van regelgevingshindernissen. Toch, als de groei van het aantal blockchain wallet gebruikers toeneemt met de snelheid dat het internet werd gebruikt, dan zou het aantal zich kunnen verviervoudigen naar 200 miljoen gebruikers tegen het einde van het huidig decennium.
Als laatst zegt het onderzoeksrapport dat het uitgeven van central bank digital currencies (CDBD’s) door landen als China ook een grote impact kan hebben op de wereldeconomie. Onlangs bleek uit een nieuw onderzoek dat 80% van centrale banken wereldwijd een CBDC onderzoeken.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement