Ivo Melchers Ivo Melchers
12/01/2023 14:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 09:44

Dit is hoeveel Bitcoin nodes Nederland telt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Lukasz Stefanski/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is het eerste gedecentraliseerde peer-to-peer netwerk wat ontstaan is in 2009, een jaar na de financiële crisis in 2008. Eerder kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat het Bitcoin netwerk zijn veertiende verjaardag vierde op 3 januari. 3 januari 2009 was namelijk de dag dat het netwerk voor het eerst operationeel was, aangezien die dag de eerste block van de Bitcoin blockchain genaamd ‘Genesis block’ werd gemined.

Het Bitcoin netwerk bestaat uit duizenden nodes en deze zorgen voor het decentrale karakter van het gehele netwerk.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is een Bitcoin node?

Kort gezegd is een Bitcoin node een computer die de software runt van Bitcoin. Iedereen kan deze software draaien en daarmee onderdeel worden van het netwerk. Deze software is weer verbonden met andere computers met dezelfde software en samen vormen zij het gehele netwerk. Een node wordt in het Nederlands ook wel ‘knooppunt’ genoemd.

Op het moment dat een Bitcoin miner een nieuw block toevoegt aan de blockchain valideert de rest van het netwerk dat block. Het is belangrijk om te vermelden dat het niet de miners zijn die de transacties controleren.

Meer dan 43.000 Bitcoin nodes wereldwijd

In totaal telt het netwerk 43.706 openbare nodes die verdeeld zijn over een totaal van 134 verschillende landen. De Verenigde Staten huisvest maar liefst 9.999 nodes (30,53%) en Duitsland staat op de tweede plek met 4.529 nodes (13,83%), volgens data van Bitnodes.

Ons kikkerlandje komt interessant genoeg uit op de vierde plek qua aantal nodes. Ons lans beschikt over 1.488 nodes, wat gelijk staat aan 4,54% van het totaal.

Wanneer verschillende steden met elkaar worden vergeleken komt Frankfurt als winnaar uit de kast met in totaal 652 (1,99%) nodes. De Amerikaanse stad Ashburn neemt de tweede plek in bezit met 517 nodes (1,58%). Voor 5865 nodes (17,91%) is het echter niet mogelijk om een specifieke locatie toe te wijzen, aangezien die mensen hun locatie bewust verhullen.

Overigens staat Amsterdam op de zesde plek in het lijstje van steden met de meeste Bitcoin nodes. Onze hoofdstad telt een totaal van 365 nodes wat gelijk staat aan 1,11% van het totale aantal.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie