Foto: ToffeePhoto/Shutterstock
Een nieuwe week staat voor de deur en er gebeurt weer van alles in de cryptowereld. Van grote economische updates tot belangrijke deadlines, er is genoeg om in de gaten te houden. Het belooft een week te worden waarin oplettendheid loont voor crypto-investeerders. We bespreken de belangrijkste ontwikkelingen van de week.
Amerika staat aankomende week in de spotlight
De week begint op maandag met nieuwe budgetcijfers uit de Verenigde Staten. Deze cijfers laten zien hoeveel de overheid uitgeeft en binnenkrijgt. Als er een groot tekort is, moet de VS meer geld lenen, wat rentes kan verhogen. Hogere rentes maken juist veilige investeringen aantrekkelijker, waardoor er minder in risicovolle markten zoals crypto wordt geïnvesteerd.
Tegelijkertijd komt de Amerikaanse beurswaakhond op de financiële markten, de Securities and Exchange Commission (SEC), opnieuw bijeen. Deze keer voor de derde gespreksronde over de regulering van crypto.
Tokenization staat dit keer centraal: het proces waarbij fysieke activa zoals goud of vastgoed wordt omgezet in verhandelbare tokens op de blockchain. Dit kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de toekomst van crypto, gezien de Amerikaanse markt een van de grootste is in de crypto-industrie.
Belangrijke inflatiecijfers kunnen grote impact hebben op de markt
We blijven in Amerika, want op dinsdag 13 mei worden de nieuwe inflatiecijfers (CPI) bekendgemaakt. Deze cijfers laten zien of goederen duurder of goedkoper zijn geworden. En als de prijzen flink stijgen, betekent dit dat de inflatie hoog is. Vaak reageert de Amerikaanse centrale bank hierop door de rente te verhogen, zodat lenen duurder wordt en mensen minder gaan uitgeven.
Dit is meestal slecht nieuws voor de cryptomarkt, omdat beleggers dan hun geld liever veilig in bijvoorbeeld staatsobligaties stoppen in plaats van in bitcoin of andere cryptomunten. Andersom geldt ook: als de inflatie laag blijft of zelfs daalt, kan de rente omlaag. Dat maakt lenen goedkoper en zorgt ervoor dat mensen weer meer durven te investeren in cryptocurrencies.
Ook deelt de Bank of Japan die dag haar visie op het recente monetaire beleid, terwijl president Donald Trump op diplomatieke reis gaat naar het Midden-Oosten. Die geopolitieke gebeurtenissen kunnen van invloed zijn op de marktstemming.
Crypto-investeerders van gevallen LUNA-platform opgelet
Donderdag 15 mei worden de producentenprijsindexcijfers (PPI) bekendgemaakt in de VS, opnieuw een belangrijk economisch datapunt. Die laten zien hoeveel geld fabrikanten en andere producenten gemiddeld vragen voor hun producten en diensten.
Als die PPI sterk stijgt, geeft dat aan dat de kosten in de productieketen oplopen, wat er vaak toe leidt dat de Federal Reserve de rente optrekt om de inflatie te beteugelen. Blijft de PPI daarentegen laag of daalt hij, dan ontstaat er ruimte voor renteverlagingen. Iets waar de cryptomarkt al maanden op hoopt.
Tot slot is vrijdag 16 mei een belangrijke deadline voor Terraform Labs, het bedrijf achter de gevallen crypto LUNA en UST. Investeerders en andere betrokkenen moeten uiterlijk dan hun schadeclaims indienen in de rechtszaak. Het is een zaak die nog altijd veel stof doet opwaaien sinds de beruchte Terra-crash in 2022.
Wil jij dagelijks op de hoogte blijven van het laatste cryptonieuws? Volg ons dan op Instagram. Daar brengen we je elke dag de belangrijkste updates, zodat jij nooit achter de feiten aanloopt.
🔥 Goud en bitcoin stijgen terwijl de dollar blijft verzwakken. Wat speelt er écht in de markt? Luister nu de podcast of sla ‘m op!