Ivo Melchers Ivo Melchers
19/01/2024 11:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 07:12

Duizenden bitcoins blijven ETF’s in stromen: hoe staat het er voor?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Duizenden bitcoins blijven ETF’s in stromen: hoe staat het er voor?

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn sinds vorige week donderdag verhandelbaar op Amerikaanse beurzen. Na vijf handelsdagen te hebben doorlopen, maken we de balans op hoe de nieuw gelanceerde beursfondsen presteren. Wat zijn de trends in handelsvolume en kapitaalbewegingen voor de langverwachte bitcoin ETF’s?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s: huidige stand van zaken

CC15Capital informeerde gisteren op sociale mediaplatform X zijn 17,8 duizend volgers over de actuele bitcoin holdings van alle tien ETF-uitgevers.

Alle ETF’s hielden op 17 januari gezamenlijk een totaal van 649.716 BTC vast. Tegen de huidige bitcoin koers draagt dit een totale waarde van 26,8 miljard dollar. Gisteren kon je al lezen dat hiermee de zilveren ETF’s, met een beheerd vermogen van ongeveer 11,5 miljard dollar, ruimschoots zijn ingehaald wat dat betreft.

Afgelopen woensdag werd in totaal 10.667 bitcoins toegevoegd aan het totale beheer van alle beursfondsen.

De nieuw geïntroduceerde ETF’s hebben, exclusief Grayscale’s GBTC, na vijf handelsdagen een cumulatieve hoeveelheid van 68.442 BTC vergaard.

GBTC is sinds de goedkeuring van vorige week woensdag door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een spot ETF, maar was voorheen al een regulier trustfonds. Om die reden had Grayscale al een enorme berg bitcoins onder beheer.

Bloomberg ETF-analist James Seyffart liet vandaag op X weten dat het gezamenlijke handelsvolume na de eerste vijf handelsdagen op iets meer dan 14 miljard dollar uitkomt.

Zijn collega Eric Balchunas merkte tevens op dat de ‘’newborn nine’’, ofwel de negen nieuw gelanceerde bitcoin ETF’s (minus GBTC), op de vijfde handelsdag een 34 procent stijging in handelsvolume hebben ervaren. Hij noemt dit opmerkelijk:

‘’Normaal gesproken zie je bij een veelbesproken lancering dat het handelsvolume elke dag na de lancering gestaag afneemt; het is zeldzaam om het omgekeerde te zien, waarbij het weer toeneemt.’’

Advertentie

GBTC bitcoin uitstroom

Sinds de conversie van GBTC tot een bitcoin spot ETF is het aantal bitcoins onder beheer significant afgenomen. Bijna 38.000 BTC heeft het fonds al verlaten.

De grote uitstroom is deels te wijten aan de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert in verhouding met de concurrenten.

Bovendien hebben veel investeerders GBTC gekocht tegen een korting. Nu het fonds is omgezet in een spot ETF is er geen sprake meer van een korting, en dus sluit een grote groep hun posities.

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie