Roan Egberts Roan Egberts
01/05/2024 18:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2024 15:18

Eerste bitcoin bedrijf van Nederland viert feest, dit veranderde alles

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Eerste bitcoin bedrijf van Nederland viert feest, dit veranderde alles

Foto: Jarretera/Shutterstock

Precies 12 jaar geleden werd Bitonic, het oudste bitcoin (BTC) bedrijf van Nederland, opgericht. Het bedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de cryptosector in Nederland. In dit artikel leggen we uit waarom bepaalde veranderingen van zo’n cruciaal belang zijn geweest binnen het Nederlandse cryptolandschap. 

Grote financiële instellingen nog steeds sceptisch over bitcoin stijging
Grote financiële instellingen nog steeds sceptisch over bitcoin stijging

Terugblik oprichting Bitonic

Bitonic begon voor het eerst als iDealCoin in maart 2012 en onderging in juni 2012 een naamswijziging tot Bitonic, een anagram van bitcoin. De belangrijkste dienst van Bitonic is bitonic.nl, waarop bitcoin gekocht kan worden via iDEAL of Bancontact.

In een gesprek met Crypto Insiders zei Dave Hagen, Communications Team Lead bij Bitonic, dat het veel energie heeft gekost om als eerste bitcoin bedrijf het cryptolandschap voor een groot gedeelte te vormen. Hagen omschrijft het als een uitdagend proces, dat samengaat met veel onzekerheden. “Als pionier sta je voor de taak om alles voor het eerst te doen. Bovendien hadden de betrokken partijen, zoals banken en de overheid, ook nog geen ervaring met het omgaan met een bedrijf als Bitonic of met bitcoin”.

Advertentie

Meerdere rechtszaken tegen DNB

Bitonic heeft zich meerdere keren verzet tegen de regelgeving van de Nederlandsche Bank (DNB). Dit leidde tot verschillende rechtszaken tegen de DNB. Met name de rechtszaak tegen de verplichte wallet-verificatie in 2020 had veel invloed op de cryptowereld.

Cryptobedrijven moesten voldoen aan bepaalde eisen om te verifiëren of de eigenaar van een wallet ook daadwerkelijk zegt wie hij of zij was. Bitonic vond dat deze eisen geen wettelijke basis hadden en gaf aan dat de vereiste om de eigenaar te verifiëren een onderdeel is van de Sanctiewet uit 1977, wat volgens hen niet rechtsgeldig was. Het bedrijf protesteerde tegen de ongelijke behandeling van cryptobedrijven ten opzichte van de banken. Zo vond Bitonic dat zij alleen hoeven te controleren wie de eigenaar van de wallet zou zijn zonder verdere verificatie.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Overwinning in de rechtszaal

Een jaar later boekte Bitonic zijn eerste overwinning in de rechtszaak. De voorzieningenrechter was van oordeel dat het verzoek ontvankelijk was. Dat betekent dat het verzoek aan bepaalde voorwaarden voldoet en dat de DNB binnen zes weken een reactie moest geven. Op dat moment was de DNB nog niet verplicht om de verificatieplicht stop te zetten.

Later gebeurde dit wel toen Bitonic in het gelijk werd gesteld door de DNB, dat aangaf dat de verificatie-eis nooit had mogen worden gesteld tijdens de registratie. Dit betekent dat Nederlandse cryptobeurzen voortaan niet meer verplicht zijn om een screenshot van je wallet te vragen.

De overwinning was een belangrijk moment voor de gehele Nederlandse cryptosector en de acties hebben ertoe geleid dat er ruimte is voor aanpassing van regels rondom cryptocurrencies. Daarbij heeft de zaak ook de manier waarop toezichthouders omgaan met nieuwe technologieën en de naleving van de privacywetten beïnvloed.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitonic viert feest

Bitonic blijft ook de komende jaren zeker niet stilzitten. Hagen benadrukt wat voor het bedrijf echt van belang is: 

”Bitonic is door de jaren heen altijd trouw gebleven aan hetgeen dat er volgens hen echt toe doet, namelijk bitcoin. Bitcoin heeft de mogelijkheid om de maatschappij beter te maken en een alternatief te bieden voor het huidige geldsysteem. Wel is het jammer om te zien dat deze waarden veelal zijn weggevallen of er simpelweg niet toe doen in het hedendaagse crypto.”

Het bedrijf viert vandaag zijn 12-jarig bestaan met een speciale wedstrijd, waarbij de deelnemers bitcoin kunnen winnen.

Deel dit artikel
Roan Egberts

In 2021 kwam Roan in aanraking met de wereld van cryptocurrencies en deed hij ook zijn eerste crypto-investeringen. Roan is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en volgt dan ook een financiële opleiding op Hogeschool Saxion. Momenteel volgt hij een minor in “Blockchain”. Met deze minor wil hij zijn kennis vergroten op het gebied van blockchain-technologie. Tot slot is Roan actief in het telegramkanaal van Crypto Insiders als beheerder, dus wie weet kom je hem daar ook tegen!

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie