Tim Kamp Tim Kamp
27/05/2024 10:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/05/2024 10:55

Fastfoodmedewerker witwast 10 miljoen in Bitcoin, moet jaren de cel in

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Fastfoodmedewerker witwast 10 miljoen in Bitcoin, moet jaren de cel in

Foto: Ben Gingell/Shutterstock

Een voormalige fastfoodmedewerker is veroordeeld tot maar liefst zes jaar en acht maanden gevangenisstraf.

Jian Wen wordt door de Southwark Crown Court in Londen schuldig bevonden van het witwassen van ongeveer 150 bitcoin (BTC).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Verborgen bitcoin van Chinese witwasser

Jian Wen, 42 jaar oud, leidde een bescheiden leven in een appartement boven een Chinese afhaalmaaltijdzaak in Oost-Londen. Althans, dat was voordat ze een luxe levensstijl aannam met de opbrengst van haar witwasoperaties. Deze opbrengst omvatte een luxe villa met zes slaapkamers en regelmatige winkeluitjes bij dure boetieks.

De dame in kwestie woonde eerst in een klein appartement boven een Chinees restaurant. In het jaar 2017 verhuisde ze plotseling naar een gigantische villa in Noord-Londen. De huur kostte haar meer dan 17.000 Britse pond (bijna 20.000 euro).

Op dezelfde voet ging ze door toen ze meerdere panden in de hoofdstad van Engeland wilde kopen. Dat mislukte echter toen de autoriteiten logischerwijs vragen gingen stellen. Wen beweerde al haar vermogen zelf verdiend te hebben met het minen van bitcoin. Om die reden probeerde ze hetzelfde in Dubai, waar ze wel door de antiwitwaschecks heen kwam.

Het Britse onderzoeksteam volgde de verdachte maar liefst vijf jaar. De autoriteiten traceerden onder meer twee miljard pond aan BTC. Hiervoor is Wen uiteraard aangeklaagd. Volgens deze aanklacht zou Wen in opdracht van Yadi Zhang hebben gehandeld. Zhang zou het meesterbrein zijn achter de grootschalige fraude.

Advertentie

Grootschalige miljardenfraude in crypto nu ontmaskerd

De zaak van Wen maakte slechts deel uit van een grotere fraudezaak met een totale waarde van $5,6 miljard. Er werden duizenden WhatsApp-berichten tussen Zhang en Wen verstuurd over het overbrengen van grote sommen geld. Deze gingen vanuit China, omgezet in bitcoin, naar het Verenigd Koninkrijk, Europa en Dubai.

Na een proces van bijna twee maanden is de knoop doorgehakt. Rechter Sally-Ann Hales gaf zes jaar en acht maanden gevangenisstraf aan Wen. Verder benadrukte ze tijdens de veroordeling hoe goed georganiseerd de misdaad was:

“Ik twijfel er niet aan dat u wist waar u mee te maken had,” aldus de rechter.

De advocaten van Wen gaven aan dat de fastfoodmedewerker een slachtoffer in dit verhaal was. Ze zou zijn gemanipuleerd door Zhang, die zich voor zou doen als een legitieme zakenvrouw. Hier zou Wen volledig zijn ingetrapt, iets waar de rechter geen gehoor aan gaf.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie