Simon Bosch Simon Bosch
22/06/2022 15:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2022 15:25

Federal Reserve drukt prijzen alle activa, ook bitcoin, zegt analist

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verslaat dollar in inflatiestrijd, laat centrale bank VS los

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

In november van vorig jaar kondigde de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, aan dat het de activa op haar balans ging verkopen. Laat dat nou net het moment zijn waarop bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies hun top vonden. Cubic Analytics’ Caleb Franzen legt uit hoe dat komt en wat we kunnen verwachten.

Bijna altijd winst met bitcoin: slechts 6 dagen verlies in 14 jaar
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Centrale bank oorzaak daling bitcoin?

In een interview met Anthony Pompliano legt Franzen uit dat activa en rentes omgekeerd aan elkaar gecorreleerd zijn. Dat geldt voor vrijwel alle activa, dus ook crypto als bitcoin. Nu de rentes stijgen, dalen bijna alle andere activa als een blok. Dat geldt zelfs voor obligaties, die eigenlijk een zogenoemde ‘cash-equivalent’ zijn. De rentes stijgen omdat centrale banken de inflatie omlaag willen brengen.

“Zolang we stijgende rentes hebben, verwacht ik geen stierenmarkt,” verklaart Franzen. Pompliano, AKA ‘Pomp,’ vroeg hem wat er moet gebeuren om de Federal Reserve te laten stoppen met het verhogen van de rentes. “Als we de inflatie zien dalen en als deze daling volhoudt, kan dat een teken van een omslag in monetair beleid zijn,” beantwoordt de analist. Een harde oorzaak is het niet, maar er is wel een duidelijke correlatie.

Franzen onderzocht ook hoe het beleid van de Federal Reserve in het verleden invloed heeft gehad op aandelen en cryptomunten. Bitcoin en de aandelenmarkten vonden in 2018 hun bodem, toen de Federal Reserve officieel stopte met het verhogen van de rentes. In 2020 vonden markten hun bodem na een ijzingwekkende daling toen de Fed ‘onbeperkte steun voor het financiële systeem’ aankondigde. Eind 2021 vonden crypto en aandelen weer hun top, en vervolgens werden de eerste renteverhogingen aangekondigd.

Advertentie

Inflatie blijft, geen goed nieuws voor crypto

Franzen benadrukt verder  dat de verhouding tussen leningen van banken en de totale hoeveelheid geld (ook wel ‘M2’) belangrijk is. Hieruit blijkt dat er meer leningen worden uitgegeven dan dat er geld is. Dat kan een bron van inflatie zijn. Dus ondanks dat de prijzen van bijna alle activa dalen, kan de inflatie aanhouden. Geen goed nieuws dus, maar de centrale bank kan de vraag naar deze leningen in theorie beïnvloeden door de rentes te verhogen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie