Roy van Krieken Roy van Krieken
18/02/2024 14:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2024 13:32

Genesis GBTC-verkoop: Een vloek of zegen voor de bitcoin markt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: mundissima/Shutterstock

De cryptowereld kijkt met spanning naar de recente ontwikkelingen rond het failliete Genesis. Het crypto leenbedrijf kreeg onlangs toestemming van een rechter om een forse hoeveelheid aandelen te verkopen uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Deze aandelen zijn vrij direct gelinkt aan de prijs van bitcoin en de verkoop ervan zou een grote impact op de koers van BTC kunnen gaan hebben.

Bitcoin-analist verwacht stijging naar $91.500, ondanks recente domper
Bitcoin-analist verwacht stijging naar $91.500, ondanks recente domper

Impact op de markt en bitcoin

De verkoop wordt geschat op ongeveer $1.6 miljard en heeft potentieel om de markt te beïnvloeden, maar de voorspellingen zijn gemengd. Aan de ene kant zouden de uitstromen uit GBTC, die sinds de goedkeuring om te converteren naar een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) al meer dan $5 miljard bedragen, extra druk op de bitcoin prijs kunnen leggen. Aan de andere kant, zo benadrukt de cryptocurrency exchange Coinbase onlangs, blijven deze fondsen waarschijnlijk binnen het crypto-ecosysteem, wat een neutrale tot mogelijk zelfs positieve impact zou hebben.

Het geld dat vrijkomt bij de eventuele verkoop zal volgens Coinbase dus hoogstwaarschijnlijk op korte termijn gewoon weer in de crypto markt terechtkomen. Schuldeisers van Genesis zullen bijvoorbeeld ook betaald krijgen in BTC, en niet in cash.

“”Onze mening is dat veel van deze fondsen waarschijnlijk binnen het crypto-ecosysteem zullen blijven, wat bijdraagt aan een neutraal totaaleffect in de markt.”

De BTC koers staat er sterk voor

Met deze voorspelling sluit Coinbase zich enigszins aan bij een aantal belangrijke analisten die ook verwachten dat een negatieve impact van de verkoop op de BTC koers zal uitblijven. James Seyffart, ETF-analist bij Bloomberg, noemt dat het succes van de ETF’s meer dan genoeg is om eventuele verkoopdruk op te vangen.

Sam Callaghan, analist bij Swan Capital, benoemt ook dat de verkoop ook een eenmalige gebeurtenis zal zijn. Het is iets wat de markt volgens hem vrij eenvoudig op zal kunnen vangen zonder dat er een heftige koersdaling plaats hoeft te vinden.

De cryptomarkt is geen vreemde van volatiliteit, en de situatie rond Genesis is hier geen uitzondering op. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ondanks de mogelijke korte termijn fluctuaties, de lange termijn visie van de markt relatief onveranderd blijft.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie