centrica_gaat_blockchain_technologie_gebruiken

Grootste energieleverancier van VK flirt met blockchain voor goedkopere en groenere energie

133

Centrica, de grootste energieleverancier van het Verenigd Koninkrijk, test blockchain technologie in een poging om goedkopere en groenere energie (gas en elektriciteit) aan haar klanten te bieden.

Het gebruik van distributed ledger technology (DLT) zal bijdragen als middel om de Local Energy Market (LEM) van Centrica te verbeteren, die ontworpen is om peer-to-peer-handel tussen haar energieverbruikers mogelijk te maken. Het bedrijf, dat eigenaar is van British Gas, werkt samen met de blockchain startup LO3 Energy.

Het in New York gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van blockchain-technologie-oplossingen aan energiebedrijven en de samenwerking met Centrica zal een distributed ledger systeem voorleggen aan de leden van de LEM; een programma dat lokale bedrijven en consumenten in staat stelt flexibele energieproductie te kopen en verkopen aan het nationale netwerk en aan marktdeelnemers.

LO3 Energy is gespecialiseerd in het aanbieden van databeheer- en blockchain technologieën aan deelnemers uit de energiesector. Centrica zal haar dataplatform, Exergy, gebruiken en zal een reeks energietransacties uitproberen, waaronder peer-to-peer-handel. Het gebruikt blockchain technologie om details van transacties op te slaan en over te dragen en de bijbehorende app kan door marktparticipanten worden gebruikt om energie te kopen en verkopen met één druk op de knop.

Het bedrijf maakt furore in de energiesector door een deal te ondertekenen met de European Power Exchange, bekend als EPEX SPOT, om een platform te ontwikkelen waarmee deelnemers in Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg overtollige energie aan elkaar kunnen kopen en verkopen.

Het Exergy-platform zal worden uitgerold naar deelnemers aan de lokale energiemarkt van Centrica of LEM. De LEM werd aangekondigd in december 2016 en gelanceerd in februari 2017. In meer dan een jaar tijd heeft de leidende energieleverancier in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 200 bedrijven en grote energieverbruikers uit Cornwall geregistreerd. Het stelt bedrijven in staat hun eigen energie te produceren en elk overschot terug te verkopen aan het National Grid, of rechtstreeks aan andere lokale bedrijven via de markt.

De LEM is een stap in de richting van decentralisatie van de energiesector, dus lijkt het een perfecte match te zijn voor blockchain technologie, die het proces nog verder kan decentraliseren.

Mark Hanafin, Chief Executive van Centrica Business, zei het volgende:

De verspreiding van digitale technologieën heeft een aanzienlijke impact op de energiesector, wat het ons mogelijk maakt nieuwe en betere manieren te ontdekken om energie en diensten aan onze klanten te leveren. Het is een spannende kans voor ons om blockchain technologie te testen buiten het theoretische gedeelte en het daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

Centrica is niet het eerste energiebedrijf dat zich inlaat met blockchain; het in Londen gevestigde Verv voltooide de eerste fysieke energiehandel in blockchain in het Verenigd Koninkrijk. Het hoge aanzien van Centrica als het grootste energiebedrijf van het land en haar wereldwijde bereik, zal echter helpen de technologie dichter naar de voorgrond te brengen en het meer mainstream aandacht te geven.

Dit is niet de eerste samenwerking tussen Centrica en LO3 Energy. De twee werken aan een micro-hedgingmarkt voor zakelijke klanten van Centrica. Het zal bedrijven in staat stellen om hun eigen orders voor ‘power hedges’ te plaatsen en deze orders zullen worden gekoppeld aan de best beschikbare aanbieding.

Tevens hebben ze eerder al samengewerkt met een groot aantal wereldwijde energiebedrijven om commerciële blockchain services te ontwikkelen die consumenten geld besparen en een efficiëntere service bieden. De samenwerking is ook gericht op het verder vergroten van de beschikbaarheid van hernieuwbare energie die beschikbaar is voor energieverbruikers.

Satos

9/10

€10.618,70 Kopen
Litebit

8.9/10

€10.592,10 Kopen
Bitvavo

8.7/10

€10.480,00 Kopen
Anycoin Direct

8.4/10

€10.615,30 Kopen
Bitkassa

7.4/10

€10.698,20 Kopen
Bitrush

6.4/10

€10.857,10 Kopen
Laatste nieuws