Kevin Schijven Kevin Schijven
01/10/2020 18:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/10/2020 18:33

Grote meerderheid bitcoin (BTC) miners maakt gebruik van groene stroom, meldt onderzoek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote meerderheid bitcoin (BTC) miners maakt gebruik van groene stroom, meldt onderzoek

De energieconsumptie van bitcoin (BTC), ethereum (ETH), en andere proof-of-work (PoW) cryptocurrencies is regelmatig een controversieel onderwerp. Bitcoin zou namelijk een enorme hoeveelheid energie verbruiken voor mining en dat zou natuurlijk slecht voor het milieu zijn.
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cambridge valt dat wellicht mee. 76% van crypto-miners gebruikt namelijk groene stroom en 39% van de totale energie dat wordt verbruikt door PoW cryptocurrencies komt uit duurzame energie.


Het onderzoek, genaamd de 3rd Global Cryptoasset Benchmarking Study, toont aan dat dit aandeel van groene stroom behoorlijk gestegen is ten opzichte van het vorige onderzoeksrapport, de 2nd Global Cryptoasset Benchmarking Study, dat uitgebracht werd in 2018. Toen gebruikte 60% van de miners groene stroom en was pas 28% van het totale verbruik afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen.
Volgens het onderzoek is stroom afkomstig uit waterkrachtcentrales de meest voorkomende energiebron onder miners. Bina 62% van miners gebruikt deze vorm van energie. Dat is wellicht te verklaren doordat een groot aandeel van bitcoin-miners zich bevinden in de Sichuan provincie in China. Daar staat een enorme waterkrachtcentrale die op volle toeren draait tijdens het regenseizoen.
Echter zijn steenkool en aardgas vooralsnog ook veelgebruikte bronnen met 38% en 36%, respectievelijk. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat crypto-mining compleet milieuvriendelijk is. De Universiteit van Cambridge heeft ook een bitcoin-mining map. Hierop is te zien dat China 65% van alle BTC-mining in handen heeft. Er kwam echter een onderzoek van de zomer uit waarin beweerd werd dat dit percentage eerder rond de 50% ligt.
Verder meldt het onderzoek van de Universiteit van Cambridge dat het aantal cryptocurrency-exchanges dat know your customer (KYC) controles uitvoert, gestegen is van 52% naar 87%, waarschijnlijk door de strenge regelgeving in veel jurisdicties geïnitieerd door de Financial Action Task Force (FATF).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie