Kevin Schijven Kevin Schijven
19/03/2019 14:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2019 14:00

Haagse hacker veroordeeld voor bitcoin afpersing

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum project biedt enorme beloning voor identiteit crypto hacker

Foto: Makoto_Honda/Shutterstock

De Nederlandse hacker Kian S. is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 377 dagen celstraf, waarvan 360 dagen voorwaardelijk, maar omdat hij al in voorarrest heeft gezeten hoeft S. niet terug de cel in. Tevens legt de rechter hem een taakstraf van 120 uur op.
De 20-jarige Haagse hacker heeft bekend dat hij tussen 2014 en 2017 meerdere DDOS-aanvallen heeft uitgevoerd. Met behulp van het Mirai bot-netwerk zou hij naar schatting zo’n 10.000 computers hebben besmet.
S. gebruikte het netwerk van besmette computers om DDOS-aanvallen uit te voeren op grote bedrijven als de BBC, YahooNews en Zalando. Tevens viel hij cryptocurrency-exchanges en online goksites aan waaronder de crypto-goksite MoneyPot.
Vanuit zijn slaapkamer in de Haagse wijk Bezuidenhout perste hij de cryptocurrency-exchange af in ruil voor bitcoin (BTC). MoneyPot publiceerde destijds de brief waarin losgeld werd geëist op haar website en schreef erbij niet in te gaan op de eis.
Toch zou de verdachte zo’n $150.000 in bitcoin buit hebben gemaakt. S. heeft inmiddels bekend en berouw getoond. Hij beweert dat hij het alleen deed omdat hij geld nodig had en zijn familie in de geldproblemen zat.
De openbaar aanklager was sceptisch over zijn verklaring. Het openbaar ministerie (OM) vond namelijk chat logs van de verdachte met teksten als “Ik heb alle informatie van mijn hele school online gedumpt. Lol. Ik moet het ergens online zetten. Lololol.” nadat hij de server van zijn middelbare school had gehackt.
In de afpersingsbrief schreef S. “we zullen uw reputatie bij uw klanten volledig vernietigen en ervoor zorgen dat uw website offline blijft totdat u betaalt.” Ook nadat hij betrapt werd schreef hij vrolijk door: “ik heb een groot project als je geïnteresseerd bent. Ik verdien veel geld met Mirai op het moment.”
Verder zou de verdachte dingen hebben geschreven als; “ik wil zo graag een lambo [Lamborghini] hebben” en “Ja. Maar het hele punt is om niet gepakt te worden.”
Vanwege bovenstaande uitspraken had de officier van justitie een veel zwaardere straf tegen S. geëist. Een celstraf van 24 maanden, waarvan 22 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Het OM vroeg om S. als een volwassene te berechten ook al was hij nog geen 18 jaar tijdens het plegen van de feiten.
Echter vond de rechter de strafeis te hoog. De rechter legt S. 377 dagen jeugddetentie op, maar hij hoeft niet meer terug de cel in omdat 360 dagen van de detentie voorwaardelijk zijn en hij al in voorarrest heeft gezeten.
Inmiddels zou S. zijn begonnen aan een ICT-opleiding en zich bezighouden met cryptocurrency-mining en –speculatie. De rechter antwoordde ironisch dat S. dan binnenkort vast weer geld nodig heeft.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie