Herschrijven_van_complete_Bitcoin_blockchain_zou_minstens_400_dagen_kosten

Herschrijven van complete Bitcoin blockchain zou minstens 400 dagen kosten

Nooit eerder was het Bitcoin-netwerk zo veilig. Dit blijkt uit gegevens die eergisteren op Twitter werden gedeeld. Het zou een hacker honderden dagen kosten om de gehele Bitcoin blockchain te herschrijven, met daar bovenop nog de kosten voor het uitvoeren van een dergelijke aanval.

De tijd die een aanvaller nodig zou hebben om met 100% van de hashrate van het Bitcoin-netwerk de blockchain te herschrijven, heeft het hoogste punt ooit bereikt van meer dan 400 dagen.

Het motief van een hacker om de blockchain te herschrijven kan zijn om bitcoins twee keer uit te geven. Dit wordt ook wel een 51% attack genoemd, waar de hacker 51% van de hashrate nodig heeft om sneller blocks aan de blockchain toe te kunnen voegen dan de legitieme miners. Zodra de chain van de hacker meer proof-of-work bevat en langer is, zullen de overige nodes deze chain zien als de legitieme chain.

Dit klinkt echter makkelijker dan het in realiteit is. Door het enorme netwerk van miners en nodes dat bitcoin transacties valideert en verwerkt, en dat de blockchain bijhoudt, is het nagenoeg onmogelijk om 51% van de hashrate in handen te krijgen. Volgens de website Crypto51 zou het een hacker op het moment van schrijven $533.132 kosten om een dergelijke aanval voor een uur uit te voeren.

De 400 dagen die Jameson Lopp noemt in zijn tweet gelden echter in een scenario waarin een hacker 100% van de hashrate in handen zou hebben. Stel dat dit op de een of andere manier zou lukken, dan zou het dus minstens 400 dagen, en miljoenen zo niet miljarden dollars kosten om de blockchain te herschrijven. In die tijd zou de bitcoin koers zeker een klap hebben gekregen als gevolg van de aanval, waardoor de potentiële opbrengst ervan nog kleiner zou worden. In andere woorden, het Bitcoin-netwerk behoort tot een van de veiligste manieren om waarde peer-to-peer te versturen.

Heb je maandag de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van Crypto Insider David gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

SATOS

4.6/5

€6.488,01 Kopen
Litebit

4.5/5

€6.475,48 Kopen
Bitcoinmeester

4.4/5

€6.463,08 Kopen
Anycoin Direct

4.4/5

€6.472,13 Kopen
Bitvavo

4.4/5

€6.408,00 Kopen
Bitonic

3.8/5

€6.453,96 Kopen
Bitkassa

3.7/5

€6.520,15 Kopen
Laatste nieuws