Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
24/02/2020 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2020 11:00

Hoe weet je of een bearmarkt voor Bitcoin dreigt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe weet je of een bearmarkt voor Bitcoin dreigt?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Onlangs publiceerde Bank of America Securities, de investeringsarm van Bank of America, een lijst met 19 indicatoren die zouden aangeven dat een bearmarkt aanstaande is. Sommigen beweren dat een een soortgelijke analyse met dezelfde indicatoren ook uitgevoerd kan worden om de koers van bitcoin te voorspellen.
Als we naar de traditionele aandelenmarkt kijken dan geeft meer dan 60% van de indicatoren aan de markt zich op een omslagpunt begeeft. Zo meet een van de indicatoren bijvoorbeeld een toename van de rente die door de Amerikaanse centrale bank wordt gehanteerd.
Met een aandelenmarkt die het moeilijk heeft geven steeds meer indicatoren aan dat een bearmarkt op de loer ligt. Er is bijvoorbeeld sprake van een inverted yield curve. Een yield curve is een rentetermijnstructuur en wordt voornamelijk gebruikt in vermogensbeheer. De curve geeft het verband weer tussen rendement op gelijksoortige of vergelijkbare leningen, maar met een verschillende looptijd. Op dit moment is er sprake van een inverted yield curve, wat zoveel betekent als dat van bepaalde investeringsproducten het rendement lager is met een lange looptijd dan met een korte looptijd; een gegeven dat zorgt voor een een bearish indicator die afgaat.
Volgens Bank of America Securities hebben de indicatoren in meer dan 80% van de gevallen sinds 1968 een bearmarkt voorzien. De laatste keer, eind 2018, gaf 80% van de indicatoren aan dat een bearmarkt eraan zat te komen. Echter gebeurde dit niet.

Première: het eerste door studenten georganiseerde blockchain evenement
Première: het eerste door studenten georganiseerde blockchain evenement

Maar Bitcoin dan?

Nu zijn er economen die de koers van bitcoin (BTC) kan worden voorspeld door naar de aandelenmarkt te kijken. Zij geloven namelijk dat Bitcoin en aandelen omgekeerd evenredig aan elkaar gelinkt zijn: als de ene stijgt daalt de ander en andersom.
Het komt misschien niet als verrassing, maar deze relatie tussen Bitcoin en aandelen is gebaseerd op het idee dat Bitcoin een safe haven is. Het idee is dat investeerders vermogen verplaatsen naar Bitcoin omdat er minder overheidsbeleid op van toepassing is. Edelmetalen zoals goud vervullen in deze een soortgelijke functie. Als de aandelenmarkt bearish wordt zou er dus meer geld richting Bitcoin moeten komen.
Toen het coronavirus voor een negatief effect zorgde op de aandelenmarkt zagen we de koers van bitcoin stijgen. Dit geeft aan dat investeerders Bitcoin als lucratief alternatief zien op het moment dat de traditionele markt het zwaar heeft.
Critici zijn er niet van overtuigd dat dezelfde indicatoren op Bitcoin kunnen worden toegepast. Zij beweren namelijk dat Bitcoin nog nooit een echte bearmarkt heeft meegemaakt.
Wat denk jij van bovenstaand verhaal? Laat het ons weten in ons gratis discussiekanaal op Telegram!

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie