Thom Derks Thom Derks
21/12/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/12/2022 15:15

Indiase centrale bank: “We moeten crypto als bitcoin verbieden”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Indiase centrale bank:

Foto: WESTOCK PRODUCTIONS / Shutterstock.com

Als het aan de centrale bank van India ligt, dan moet er zo snel mogelijk een verbod op crypto komen. De gouverneur van de Indiase centrale bank, Shaktikanta Das, stelt zelfs dat crypto weleens de volgende financiële crisis kan veroorzaken.

Bitcoin op lijst van interesses grootste pensioenfonds ter wereld
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Er moet een verbod op crypto komen

“In onze ogen moet er een verbod komen, omdat je het de potentie geeft om te groeien als je het reguleert. Onthoud alsjeblieft mijn woorden, de volgende financiële crisis wordt veroorzaakt door private cryptocurrency.”

Aldus Das. Met private cryptocurrency doelt hij uiteraard op munten als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Hij noemt ze particuliere cryptomunten, omdat veel overheden op dit moment bezig zijn met een eigen publieke crypto. Dan hebben we het uiteraard over de central bank digital currencies (CBDCs).

“Ze hebben geen onderliggende waarde en vormen een gigantisch inherent risico voor onze macro-economische en financiële stabiliteit. Ik heb nog geen enkel goed argument gehoord over waarom bitcoin een positieve impact op de maatschappij heeft.”

Advertentie

Bitcoin versus fiatgeld

In principe is het argument voor de positieve impact van bitcoin op de samenleving eenvoudiger dan ooit. Met name de middenklasse en de mensen daaronder hebben last van inflatie. Bitcoin is in theorie een asset die daartegen beschermt. In tegenstelling tot fiatgeld, kent bitcoin namelijk een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Wat we nu zien is dat fiatgeld in rap tempo zijn waarde verliest en daar hebben de relatief arme mensen last van. Die hebben namelijk niet het vermogen of de capaciteiten om te beleggen, wat op zichzelf al een behoorlijke sport is.

Je moet er immers tijd voor vrijmaken en ook nog eens hopen dat er überhaupt geld overblijft om aan het einde van de maand wat te beleggen. Voor veel mensen is dat de keiharde realiteit en dan helpt het niet mee als hun spaargeld en salaris langzaam verdampt door inflatie. Wat dat betreft kan bitcoin dus zeker voordelen voor de maatschappij bieden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie