Timo Bult Timo Bult
12/01/2023 13:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2023 13:42

Inflatie in de VS zwakt iets af, bitcoin prijs reageert volatiel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Inflatie in de VS zwakt af, bitcoin prijs reageert volatiel

Foto: Virrage Images/Shutterstock

De nieuwe Consumer Price Index (CPI) cijfers van de Verenigde Staten zijn bekendgemaakt. En zoals altijd reageerde de bitcoin (BTC) prijs weer relatief heftig, een mogelijkheid die vanochtend in de dagelijkse marktupdate ook al werd benoemd. In dit artikel lees je alles over de nieuwe cijfers en het effect daarvan op bitcoin en de rest van crypto.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuwe CPI cijfers VS: Maand op maand een kleine daling

De CPI geeft een beeld van de inflatie in de VS. De index wordt vergeleken op maandelijks en jaarlijks niveau. De verwachting van de CPI was dat deze vergeleken met december 2022 gelijk zou blijven. Op jaarlijks niveau werd een stijging van 6,5% verwacht.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de CPI op maandelijks vlak is gedaald met 0,1%. Dat is dus lager dan de verwachting wat over het algemeen als positief kan worden gezien. Vergeleken met december 2021 steeg de CPI met 6,5%, precies het niveau dat werd verwacht. Al met al zijn de cijfers dus geen al te grote verrassing.

Advertentie

Het eerste effect op de bitcoin prijs: gemixte reactie

In aanloop naar de bekendmaking van de nieuwe cijfers steeg bitcoin al behoorlijk in waarde. Sinds begin 2023 stond BTC 11,4% in de plus en werd voor het eerst in maanden weer de weerstandszone bij $18.000 opgezocht. Het breken van deze zone is belangrijk voor een voortzetting van de uptrend die eind december inzette.

De aanvankelijke reactie van bitcoin nadat de CPI cijfers bekend werden gemaakt is een vrij snelle daling. Dit ondanks dat de inflatie dus maand op maand heel iets is afgenomen. Vooralsnog blijft de weerstand bij ongeveer $18.300 intact. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin $18.062 op crypto exchange Coinbase. Op het Nederlandse Bitvavo is BTC nu 16.773 euro waard.

De situatie kan natuurlijk enorm snel omslaan. Dergelijke gebeurtenissen veroorzaken vaak enorme volatiliteit. In dit geval kan een daling het gevolg zijn van “buy the rumour, sell the news.” Nu het nieuws daadwerkelijk naar buiten is gekomen is vaker te zien dat investeerders hun winsten, die zij in aanloop naar dit nieuws wisten te pakken, liever verzilveren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie