Simon Bosch Simon Bosch
25/09/2022 19:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2022 19:06

Interesse in grootste Bitcoin-fonds is nog nooit zo laag geweest

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

De berenmarkt raast door. Volgens nieuwe data zijn instituten nu een stuk minder geïnteresseerd in het grootste Bitcoin-fonds ter wereld, Grayscale. De ‘korting’ die investeerders nu krijgen is namelijk nog nooit zo hoog geweest.

Crypto Ontbijt: $1 miljard naar bitcoin, ethereum knalt door ETF & meer
Crypto Ontbijt: $1 miljard naar bitcoin, ethereum knalt door ETF & meer

Premiums in Grayscale staan op all-time low

Dat schrijft Cointelegraph op basis van data van YCharts. Grayscale is in feite een regulier investeringsfonds met aandelen. Als institutionele investeerders via Grayscale willen investeren in BTC, dan kunnen ze aandelen van het GBTC-fonds kopen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft namelijk nog steeds geen spot-ETF goedgekeurd. Dit fonds is dus één van de gemakkelijkste en meest lucratieve manieren om te investeren in de cryptocurrency.

Doordat je GBTC-aandelen moet kopen verschilt de prijs van het fonds doorgaans met de reguliere BTC-prijs. In stierenmarkten betaal je dan extra, ten opzichte van spot-BTC, maar in berenmarkten daalt de prijs vaak harder dan ‘echte’ bitcoins (BTC).

Volgens data van YCharts was de premium nog nooit zo laag – of liever gezegd, de korting was nog nooit zo hoog. Het aandeel is nu te koop voor 35,18% minder dan de reguliere BTC-prijs. Bitcoin is op het moment van schrijven nog niet door de supportlijn van halverwege juni gebroken, maar toch heeft GBTC al een nieuw dieptepunt gevonden.

Advertentie

Grayscale slecht voorbode voor Bitcoin?

Dat kan een slecht voorteken zijn voor de markt in het algemeen. Het betekent namelijk dat institutionele vraag lager lijkt te zijn dan de vraag van de rest van de markt, die voor een flink deel bestaat uit retail-investeerders. In theorie weten instituten net iets beter wat ze doen dan beleggers zoals jij en ik, ze zijn immers non-stop met de markt bezig. Het zou dus kunnen betekenen dat we nog een dip gaan zien voordat de markt er weer beter voor staat.

Voor nu kunnen we Grayscale’s fondsen blijven gebruiken als indicator. Het spot-fonds van het bedrijf moet pas over twee jaar actief worden. Grayscale heeft de SEC namelijk aangeklaagd omdat het te lang duurt voordat dit mag, maar de rechtszaak kan nog twee jaar duren. Vermoedelijk zal zo’n spot-ETF niet de extreme premiums en kortingen hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie