Foto: Marius Karp/Shutterstock
Het is de oudste, grootste en meest waardevolle crypto ter wereld. Ondanks een recent nieuw record verwachten analisten nog altijd dat de top van deze digitale munt niet is bereikt. We hebben het hier natuurlijk over bitcoin.
Maar wat voorspellen deze experts dan nog voor BTC? Een van de verwachtingen is dat de totale marktkapitalisatie steeds dichter bij die van goud zal komen.
Niet in de buurt van een mogelijke top
Ondanks dat bitcoin afgelopen maandag een nieuw record bereikte met een koers van ruim 122.000 dollar, zien verschillende experts nog zat mogelijkheden voor de munt om verder te groeien. Zo deelde de CIO van de investeringsmaatschappij Arca, Jeff Dorman, zijn gedachten over de recente stijging. Volgens hem bevinden we ons eerder in een vroeg stadium van de top. “We zijn nog lang niet bij de top”, aldus Dorman.
De crypto-expert haalde een post op ‘X’ van bitcoin-expert Will Clement aan. Volgens hem waren de BTC-top in maart vorig jaar en die rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen en inauguratie veel uitgesprokener dan nu:
In the grand scheme of things froth in the altcoin market can get a lot worse from here.
Both major tops so far this cycle (March 2024 & December 2024) coincided with altcoin open interest flipping Bitcoin open interest on a percentage basis.
Currently nowhere near that. pic.twitter.com/L083LAcyUQ
— Will (@WClementeIII) July 13, 2025
Waar bitcoin destijds piekte in de dominantie van openstaande derivatencontracten, blijft zo’n uitschieter nu uit. Dat betekent dat beleggers zich terughoudender lijken te gedragen dan bij eerdere toppen.
Openstaande derivatencontracten zijn lopende speculatieve weddenschappen op de koers van bitcoin. Dit betekent dat een belegger gokt of de BTC-koers stijgt of daalt. Hoe meer daarvan er zijn, hoe actiever en speculatiever de markt meestal is.
Meerdere redenen voor bitcoin stijging
De BTC-rally is niet door één simpele factor te verklaren. Wel ziet Eric Demuth, CEO van crypto-exchange Bitpanda, dat de prijs stijgt nu beleggers op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden met voldoende hoge rendementen. Op die manier gaan ze de invloed van inflatie op hun kapitaal tegen.
Een bitcoin-koers van 200.000 euro, oftewel 233.000 dollar, zou zeker tot de mogelijkheden moeten behoren. Toch houdt Demuth zijn focus niet gericht op de prijs, maar op de snelheid waarmee de digitale munt wordt geadopteerd door steeds meer bedrijven en grote instituten. We zien dat de cryptocurrency steeds meer wordt toegevoegd aan portfolio’s van grote ondernemingen, investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.
De vraag die men zich moet stellen is dan ook: wat gaat de cryptomunt doen nu er veel meer grote traditionele investeerders betrokken zijn? Ze zullen hun bezit waarschijnlijk niet zomaar verkopen bij een of meerdere dips. Crypto-experts houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.