Analisten vertellen of bitcoin net zo hard kan stijgen als in 2020.
Foto: Jose Mario Bertero/Shutterstock
Zal bitcoin (BTC) eindelijk uit zijn 6-maanden lange prijsschommeling breken? Deze vraag houdt de cryptomarkt in zijn greep. Verschillende analisten trekken parallellen met eerdere marktcycli, met name die van 2020. Hoewel de geschiedenis geen garantie is voor de toekomst, zien we vaak een herhaling in dit soort patronen.
De vergelijking met 2020
Bitcoin heeft sinds het hoogtepunt van $73.000 in maart een periode van consolidatie doorgemaakt, waarbij de prijs zich de afgelopen zes maanden bewoog tussen $50.000 en $70.000. Bloomberg ETF-analist James Seyffart stelt dat deze marktbewegingen opvallend veel lijken op de bewegingen van bitcoin in 2020, vlak voor een enorme bull run.
In 2020, nadat BTC uit zijn $7k-$10k bereik uitbrak, was de cryptocurrency tegen het eind van het jaar bijna $30.000 waard. Dit komt neer op een verdrievoudiging van de waarde. In 2021 bereikte BTC een piek van $69.000, meer dan het dubbele van de waarde aan het eind van 2020.
Mogelijke een “parabolische” stijging op komst
Wat de vergelijking tussen 2020 en 2024 extra bijzonder maakt, is dat beide jaren een halving hebben. Historisch gezien zijn dit momenten die gevolgd worden door massale prijsstijgingen. Analisten, zoals Luke Martin, zijn dan ook optimistisch over de kans op een sterke rally na de zomer.
“Dit lijkt erg op de situatie van midden/zomer 2020: een onstuimige markt na de halving, consolidatie tijdens de uptrend, en een cyclusbodem ongeveer 1,5 jaar geleden,” schrijft Martin op X.
Verschillende marktvoorspellingen wijzen op een mogelijk parabolische prijsstijging voor bitcoin, met sommige analisten die zelfs een koersdoel van $200.000 per BTC tegen 2025 voorspellen.
Onrust op de markt en korte terugval
Ondanks het optimisme is de markt de afgelopen weken volatiel gebleven, met grote stijgingen en enorme crashes van de bitcoin koers. Julio Moreno, hoofd van onderzoek bij CryptoQuant, wees op een enorme uitstroom van BTC naar gecentraliseerde beurzen vanuit enkele grote portefeuilles als oorzaak van de recente prijsdaling.
Aan de andere kant blijven analisten bij QCP Capital optimistisch over de lange termijn. Ze stellen dat, gezien het positieve macro-economische vooruitzicht, de huidige neerwaartse druk slechts van korte duur zal zijn voordat de volgende opwaartse beweging begint.
De vraag blijft of bitcoin inderdaad een herhaling van 2020 zal zien. Ondanks de onrustige periode en het slechte marktsentiment, is er weldegelijk sprake van een gunstig macro-economisch vooruitzicht. Zo kijken veel investeerders hoopvol naar wat de komende maanden kunnen brengen.
Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify, Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.