Ivo Melchers Ivo Melchers
09/10/2023 19:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:15

Bitcoin halving: eerst prijsdaling voorafgaand aan grote stijging?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
BTC a la mitad: ¿primera caída del precio antes de una gran subida?

Foto: Jose Mario Bertero/Shutterstock

De befaamde bitcoin (BTC) halving komt stilletjes dichterbij. April volgend jaar staat gemarkeerd als de maand waarin de block reward voor BTC miners voor de vierde keer gehalveerd wordt. In het verleden heeft dit iedere keer geleid tot de start van een nieuwe bullmarkt. Wat zegt het verleden ons echter over de komende maanden voorafgaand aan de BTC halving?

Crypto Ontbijt: grote bank investeert in bitcoin ETF’s & meer
Crypto Ontbijt: grote bank investeert in bitcoin ETF’s & meer

Bitcoin daling op komst? Analisten delen visie

De bitcoin halving is een belangrijk evenement dat is geprogrammeerd in de code van Bitcoin. Iedere 210.000 transactieblokken, ofwel grofweg iedere 4 jaar, wordt de beloning van miners gehalveerd. In ruil voor het toevoegen van nieuwe transactieblokken aan de blockchain ontvangen miners een block reward evenals alle betaalde transactiekosten. Deze block reward zal ergens in april volgend jaar dalen van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Bitcoin heeft tot dusver altijd bewogen in cycles gebaseerd op dit grootschalige evenement. In het verleden begon de koers enkele maanden na de halving aan een nieuwe grote opwaartse trend. Met nog meer dan 6 maanden te gaan, kunnen we historische data uiteraard ook gebruiken om deze periode vóór de halving te voorspellen.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat niets zeker is in het crypto-land en dat resultaten uit het verleden allerminst garantie bieden voor de toekomst.

Het bekende X-account ‘Rekt Capital’ bracht gisteren een analyse aan het licht van de pre- en post-halving maanden in 2015. Hij schreef dat bitcoin in 2015 met 25 procent corrigeerde toen het op zich op eenzelfde moment in de cycle bevond als nu. Mocht bitcoin in herhaling treden wat dat betreft, dan zou dat een koersdaling richting 21.000 tot 22.000 dollar betekenen.

Vanaf 2 maanden voorafgaand aan de halving beleefde de koers een mooie stijging om vervolgens vlak erna met 40 procent te dalen. 6 maanden na de halving werd de parabolische fase in gang gezet en was de nieuwe bullmarkt een feit.

Handelaar en crypto-analist ‘CrediBULL Crypto’ verwacht ook een daling op korte termijn voor bitcoin. Hij verwacht dat de koers tot een niveau rondom de 26.500 dollar kan zakken. Mocht de daling uit de hand lopen, denkt hij dat het belangrijke steunniveau van 24.800 dollar te allen tijden stand zal houden.

Advertentie

Macro-economische factoren als BTC katalysator

Vorige week heb je wellicht al kunnen lezen over de visie van de bekende macro-analist Raoul Pal. Hij verwacht dat in het tweede kwartaal van 2024, vlak na de halving, er een nieuwe bullmarkt uit zal breken.

Hij zwemt echter tegen de richting in door te stellen dat het daadwerkelijke effect van de halving op de bitcoin koers gering is. Hij stelt dat met name gunstige wijzigingen in het monetaire beleid van centrale banken de katalysatoren zijn voor nieuwe bullmarkten. Mogelijke renteverlagingen in 2024 kunnen het investeringsklimaat weer aantrekkelijk maken en een nieuwe grote opwaartse trend voor bitcoin aanjagen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie