Kent bitcoin nu wel of geen inflatie?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kent bitcoin nu wel of geen inflatie?

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

In theorie vormt bitcoin (BTC) de ultieme bescherming tegen inflatie. De absolute schaarste in de vorm van het maximum van 21 miljoen eenheden maakt bitcoin het meest schaarse goed op aarde. Leg dat naast de inflatie in ons fiatgeld en je hebt niet lang nodig om te snappen dat bitcoin weleens een hele interessante remedie voor inflatie kan zijn. Hoe kan de bitcoin koers dan momenteel zoveel zwakte toont terwijl de inflatie wereldwijd op het hoogste punt in 40 jaar tijd staat? Dat is een goede vraag die waarschijnlijk niet één goed antwoord kent.

De inflatie van bitcoin

Als we het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin hebben bereikt gaat de inflatie van het protocol naar nul. Op dit moment vinden miners nog gemiddeld iedere 10 minuten 6,25 nieuwe bitcoin. Als we dat doorberekenen, dan zit bitcoin op jaarbasis ongeveer op een inflatie van 1,7 procent. Dat is geen enorme inflatie, maar bitcoin kent op het moment van schrijven dus wel degelijk inflatie.

Je zou kunnen zeggen dat de markt volledig op de hoogte is van het feit dat er maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen en dat die inflatie al in de prijs verwerkt zit. Met fiatgeld blijft het immers altijd een verrassing hoeveel eenheden de monopolisten in het financiële systeem bijdrukken. Sterker nog, waarschijnlijk kan niemand je vertellen hoeveel eenheden er precies in omloop zijn.

Bitcoin als bescherming tegen inflatie

De absolute schaarste is op papier een goede bescherming tegen inflatie. In de praktijk blijkt echter dat bitcoin het in het huidige klimaat met de recordinflatie helemaal niet goed doet. Dat komt vooral omdat de inflatie al heeft plaatsgevonden en bitcoin daar in de afgelopen jaren van heeft geprofiteerd. Op het moment van schrijven trappen centrale banken juist op de rem en dat zien we terug in de bitcoin koers en de koersen van andere financiële activa.

Je moet bedenken dat inflatie vooral een cijfer is dat terugkijkt op het afgelopen jaar. Het is geen weergave van de stijging van de geldhoeveelheid. Het gaat over de stijging van het algemeen prijspeil in de afgelopen 12 maanden. Die op zijn beurt weer is veroorzaakt door de geldprinterij. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat bitcoin het tijdens de afgelopen 5 tot 10 jaar juist heel goed heeft gedaan in een klimaat van inflatie.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie