Timo Bult Timo Bult
04/12/2021 11:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2021 11:12

Kettingreactie op crypto markt zorgt voor $2,5 miljard aan liquidaties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kettingreactie op crypto markt zorgt voor $2,5 miljard aan liquidaties

De hevige marktcrash van vandaag haalde bitcoin (BTC) met meer dan 26% onderuit. De onzekerheid omtrent de nieuwe coronavirus variant Omikron veroorzaakte de afgelopen dagen op de traditionele markten al dalingen. Dit negatieve sentiment straalde na het sluiten van de beurzen gisteren door naar de cryptomarkt. Wat volgde was een kettingreactie aan liquidaties. Maar wat betekent dit precies?

Niemand wil zijn bitcoin verkopen volgens nieuwe data
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

$1 miljard aan bitcoin liquidaties

Handelen met crypto’s zoals bitcoin kan op verschillende manieren. Je kan bitcoin kopen op de spotmarkt. Je koopt dan bitcoin van een andere handelaar waarna jij de bitcoin in bezit krijgt. Ook kan je bitcoins verhandelen middels zogenoemde futures contracten op bijvoorbeeld FTX.com. Met dergelijke contracten kan je handelen met een hefboom, wat inhoudt dat je een grotere positie in bitcoin kan innemen door met geleend geld te beleggen.

Stel je investeert met een hefboom van 10x en je investeert €100, dan zal je positie in bitcoin 10x €100 zijn; €1.000 dus. Zodoende kan je een groter rendement behalen doordat je positie groter is. Het is echter wel een zeer risicovolle manier van handelen. Mocht de koers namelijk de andere kant op gaan dan waar je op in hebt gezet, en jouw account kan de positie niet meer voldoende dekken, dan kan je positie geliquideerd worden.

Dat is precies wat er bij veel handelaren is gebeurd de afgelopen uren. Uit data van Coinglass blijkt dat gedurende de afgelopen 24 uur maar liefst $1 miljard aan bitcoin liquidaties hebben plaatsgevonden. Kijken we naar alle cryptocurrencies dan gaat het om maar liefst $2,5 miljard. Het gaat hier om een kettingreactie. Hoe meer posities geliquideerd worden, hoe groter de verkoopdruk op de markt wat vervolgens tot nog meer liquidaties leidt.

Advertentie

Beleggers kopen de BTC dip

Dergelijke crashes komen vaker voor op de cryptomarkt. Uit data gedeeld door crypto journalist Colin Wu blijkt dat veel investeerders het moment pakken om wat bitcoins in te slaan. Hij schreef het volgende in een tweet.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie