Foto: Andrey Gorgots/Shutterstock
De komende twee weken beloven cruciaal te worden voor bitcoin en de aandelenmarkt. Het is namelijk weer tijd voor het cijferseizoen in de Verenigde Staten, waarin ook de Grote Zeven-techbedrijven aan de beurt zijn. Verder komt de heffingen-deadline van 1 augustus in beeld, waardoor de volatiliteit, die extreem laag is, zou kunnen exploderen.
Volatiliteit onderdrukt, stilte voor de storm
We zitten in een periode waarin beleggers zich weinig zorgen maken over de markt. Bitcoin maakte afgelopen week een prachtige all-time high van 123.300 dollar, altcoins beginnen te stijgen, en ook de Amerikaanse aandelenmarkt breekt records.
De heffingen van Trump zorgen voor weinig tot geen neerwaartse koersreacties, en ook het oplopen van de inflatie in de Verenigde Staten baart vrijwel niemand zorgen. Daardoor zien we de volatiliteit als een soort strandbal onder water gehouden worden, zie onderstaande grafiek.
Realized vol. probably isn’t going to be able to get much lower. pic.twitter.com/mmsEsRZD83
— Michael J. Kramer (@MichaelMOTTCM) July 21, 2025
Doorgaans is het op dergelijke momenten wachten op een explosie van volatiliteit. Daar ontwikkelen zich momenteel een aantal potentiële scenario’s voor:
- de inflatie in de Verenigde Staten loopt op, waardoor de lange rentes stijgen en hogere rentes remmen de economische groei.
- het losse begrotingsbeleid van Trump (geldprinter) maakt dat beleggers vertrouwen verliezen in de Amerikaanse dollar, waardoor de rentes nog verder stijgen.
- het idee dat Trump de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zou ontslaan om renteverlagingen te realiseren lijkt af te zwakken binnen de markt. Met name het vertrouwen dat het ontslaan van Jerome Powell een goede zet is verdwijnt. Waarschijnlijk zou dat de rentes nog verder laten stijgen.
- verder is in Japan een partij aan de macht gekomen die nog meer naar de geldprinter wil grijpen, waardoor de rentes daar stijgen, en waarschijnlijk ook de lange rentes in de Verenigde Staten verder omhoog geduwd worden.
Alles bij elkaar zorgt dat voor een set van omstandigheden die op de korte termijn de financiële omstandigheden doet verslechteren. Dit kan de komende weken voor een soort rem zorgen op de mate van kredietcreatie in de Verenigde Staten en wereldwijd, waardoor de bitcoin koers wat onder druk kan komen te staan.
Daarbij zorgen de hogere rentes op staatsobligaties voor een situatie die het steeds aantrekkelijker maakt voor beleggers om hun kapitaal gedeeltelijk daarin te parkeren.