Ivo Melchers Ivo Melchers
29/05/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2023 19:30

Kortetermijn bitcoin holders verkopen weer met winst

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Deemerwha studio

De afgelopen tijd heeft bitcoin (BTC) voor weinig opwinding gezorgd bij crypto-investeerders. Nadat het in het eerste kwartaal een flinke opleving in petto had, heeft het in zekere zin de tijd genomen om hiervan bij te komen. Sinds eind maart handelt de koers al enkele duizenden dollars onder de belangrijke weerstand van 30.000 dollar, maar in de afgelopen maand daalde de koers nog tot onder de 26.000 dollar.

Momenteel handelt de BTC koers vlak onder de 28.000 dollar en kunnen short-term holders als gevolg hun munten weer met een winst op de markt dumpen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BTC HODL’ers in het groen

Allereerst is het belangrijk om de distinctie tussen short-term- en long-term holders te verduidelijken. Investeerders die hun BTC voor minder dan 155 dagen in hun wallet hebben zitten, kunnen als short-term holders worden gecategoriseerd. Vanzelfsprekend vertegenwoordigen BTC-investeerders die hun munten langer dan 155 dagen in bezit hebben de groep van long-term holders.

De metriek die illustreert dat de short-term holders hun bitcoins op het moment met winst verkopen is de zogeheten short-term holder’s (STH) spent output profit ratio (SOPR). De metriek kan berekenend worden door de gerealiseerde dollarwaarde van een uitgegeven output (UTXO) te delen door de waarde bij het creëren van de output om de mate van gerealiseerde winst weer te geven voor alle munten die on-chain worden verplaatst. Simpel gezegd deelt het de prijs waarvoor de munten worden verkocht door de prijs wat is betaald voor de munten.

Volgens analyseplatform Glassnode is het zevendaags voortschrijdend gemiddelde van de SOPR van de short-term holders onlangs weer tot boven de 1 gestegen. Dit betekent dat de gemiddelde short-term holder zijn/haar BTC op het moment met winst verkoopt.

Bitcoin bull run terug?

Tijdens bullmarkten blijft de SOPR van de short-term holders historisch gezien boven de 1. Daarentegen diende het in het verleden vaak juist als een grote weerstand tijdens bearish trends. Zo bleef de metriek tijdens april tot en met december 2022 onder de 1 en kwam de trendommekeer van januari ook tot uiting in de SOPR, aangezien deze destijds voor het eerst weer boven de 1 uitkwam.

Dit jaar is de metriek tot dusver slechts twee keer kortstondig tot onder de 1 gedaald en is het beeld compleet anders dan tijdens de hardnekkige bearmarkt van vorig jaar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie