Foto: frank_peters/Shutterstock
De koperprijs is deze week met ruim tien procent gestegen naar een recordhoogte, nadat president Trump aankondigde een importheffing van vijftig procent in te voeren op het metaal. De sprong is de grootste eendaagse stijging sinds in ieder geval 1968, blijkt uit cijfers van Dow Jones.
Normaal gesproken wordt koper door economen gezien als een betrouwbare graadmeter voor de wereldeconomie. Het metaal, dat veel wordt gebruikt in bouw, elektronica en industrie, draagt daarom de bijnaam “Dr. Copper”. Maar volgens marktanalisten heeft deze rally weinig met economische kracht te maken.

Verstorende werking
“Dit is een forse verstoring,” zegt Mike McGlone van Bloomberg Intelligence. “Normaal is een stijging van de koperprijs een goed teken. Maar dit is anders. Dit kan de vraag juist afremmen en zorgen voor extra aanbod.”
Dat zou in theorie het tegenovergestelde kunnen opleveren, de economie juist verzwakken, en dat is slecht nieuws voor de bitcoin koers.
De binnenlandse prijs van koper in de Verenigde Staten lag dinsdag maar liefst 25 procent hoger dan in Londen, het grootste verschil ooit gemeten. Ook de beweeglijkheid van de koperprijs is ongekend: de 180-dagenvolatiliteit staat op 28 procent, het hoogste niveau sinds 2012.
Koper noteert inmiddels meer dan een dollar boven het vorige record van 4,56 dollar uit 2021. Die piek bleek toen al lastig vol te houden, zelfs in de nasleep van het pandemieherstel.
Groei en sentiment blijven achter
De sterke stijging lijkt dan ook niet te passen bij het bredere economische plaatje. China, goed voor zo’n zestig procent van de wereldwijde koperconsumptie, kampt met deflatie. In de Verenigde Staten is de bouwactiviteit aan het afnemen en verslechtert het sentiment onder aannemers. Wereldwijd blijft de economische groei kwetsbaar.
Toch zijn er ook andere factoren die bijdragen aan de prijsstijging. Volgens Gene Goldman van Cetera Investment Management spelen onder meer de zwakkere dollar, meevallende Amerikaanse arbeidsmarktdata en extra stimulering door centrale banken een rol.
Het Amerikaanse Atlanta Fed verwacht nog altijd sterke economische groei in het tweede kwartaal. Maar Goldman en McGlone denken dat de koperprijs uiteindelijk zal corrigeren.
Reactie uit het bedrijfsleven
“Bedrijven die koper gebruiken, van automakers tot bouwbedrijven, zullen zich gaan verzetten tegen deze tarieven,” zegt McGlone. “Voor veel Amerikaanse ondernemingen maakt het deze maatregel lastiger om hun producten winstgevend te produceren.”
Hoewel beleggers momenteel profiteren van de grondstoffenhausse, zou de politiek gedreven prijsstijging op termijn juist een rem kunnen zetten op productie en investeringen. En daarmee is de boodschap van Dr. Copper deze keer minder duidelijk dan gebruikelijk.
🎧 Nederlander (28) van student naar de top van de crypto-industrie – zo begon zijn carrière in crypto (en jij kunt dat ook). Luister nu naar De Cryptotafel of sla ’m op voor later!