Simon Bosch Simon Bosch
17/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2023 19:00

Lightning lanceert ‘beter’ protocol voor Bitcoin na BRC-20 fiasco

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Lightning lanceert 'beter' protocol voor Bitcoin na BRC-20 fiasco

Foto: Treecha/Shutterstock

Vorige week brak enige paniek uit toen de Ordinals-dienst voor NFT’s en de BRC-20-standaard op het Bitcoin (BTC) netwerk voor problemen zorgden. Het netwerk kampte met torenhoge transactiekosten en transacties die lang niet bevestigd werden, simpelweg door te veel activiteit afkomstig van de twee eerdergenoemde diensten. Lightning Labs heeft misschien een oplossing gevonden: het wil Bitcoins mogelijkheden uitbreiden en zelfs de Amerikaanse dollar ‘bitcoiniseren’.

Crypto ontbijt: Bitcoin ETF krimp, EigenLayer debuut & TON haalt ADA in
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Concurrentie voor BRC-20

Lightning Labs is één van de ontwikkelaars van het Lightning Network, dat Bitcoin beter schaalbaar moet maken. Het infrastructuurbedrijf heeft in een persbericht aangekondigd dat het een betere manier heeft gevonden om andere activa op het netwerk uit te geven in de vorm van ‘Taproot Assets’.

Dit is in feite hetzelfde als Lightning Labs’ Taro-project, maar dan onder een andere naam. Opvallend genoeg is Domo, de pseudonieme bedenker van BRC-20, voorstander van Taproot Assets. Bij de introductie van BRC-20 noemde hij Taro nog ‘overduidelijk een betere oplossing’. Hij verwachtte zelfs toen al dat BRC-20-coins waardeloos zouden worden.

Taproot Assets moet ‘maximaal off-chain’ functioneren. Dat is om de enorme drukte en opstoppingen die het netwerk de afgelopen tijd heeft meegemaakt te voorkomen, zonder dat de toestemmingloosheid van het netwerk in het geding komt. Iedereen kan dus activa op het netwerk zetten. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat zodra er wél informatie op de blockchain gezet wordt de transactie meerdere activa in zich heeft. Dat vergroot de efficiëntie.

Advertentie

Stablecoins op Bitcoin netwerk

Hiermee is het mogelijk om de dollar te ‘bitcoiniseren’. Dat houdt in dat de Amerikaanse dollar in de vorm van stablecoins op Lightning Network gezet kan worden. Betalingen in de dollar vinden dus letterlijk plaats via bitcoin, in plaats van dat mensen dollars verplaatsen om bitcoin (BTC) te kopen.

Om dit laatste te verwezenlijken wordt momenteel nog gewerkt aan de uiteindelijke versie. Taproot Assets bevindt zich momenteel in de testfase (v0.2), maar ergens de komende tijd moet het mainnet gelanceerd worden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie