Kevin Schijven Kevin Schijven
30/03/2022 13:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2022 13:55

MBO’ers krijgen les over de risico’s met crypto als bitcoin

icon-altcoins
Altcoin nieuws
MBO'ers krijgen les over de risico's met crypto als bitcoin

Foto: Cronislaw/Shutterstock

Tientallen MBO-scholen geven de komende maanden les over beleggen met cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Medewerkers van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) bieden deze lessen aan, meldt de NOS op 30 maart:

Doordat belleggen in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, ook buiten crypto, is de AFM van mening dat jongeren gewaarschuwd moeten worden over mogelijke risico’s.

Merkwaardig is dat het artikel verwijst naar een onderzoek van Rabobank en Nibud, waaruit bleek dat ruim een kwart van Nederlandse jongvolwassenen crypto bezit. Uit een recenter onderzoek van AFM zelf kwam dit een stuk lager uit, namelijk op 16%.

Desondanks wordt het steeds makkelijker om te investeren, zowel in crypto als anderzijds, maar er is gebrek aan kennis. De AFM meldt dat jongeren vaak gevoelig lijken te zijn voor zogenaamde influencers op sociale mediaplatformen. Tom Smiers van de AFM zegt:

“Bij crypto’s hebben we serieuze zorgen dat je wordt verleid om heel snel geld te verdienen. We zien dat er veel geadverteerd wordt en de ene advertentie is nog aanlokkelijker dan de ander. Het snel geld verdienen staat vaak centraal.”

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Waarschuwing over crypto finfluencers

Op Crypto Insiders waarschuwen we vaker voor YouTubers die schreeuwen dat je een bepaalde crypto moet kopen, want anders mis je de boot. Dit soort fear of missing out (FOMO) lokt onervaren beleggers aan die niet weten wat ze te wachten staat.

Vaak hebben dit soort “finfluencers” zelf vroeg ingekocht en hun zogeheten sell-orders al klaar staan. Zij maken dan zelf flinke winst, terwijl nieuwe investeerders tijdens de top inkopen en de koers zien dalen. Dit soort taferelen zien we vooral met pump & dump groepen, al is de populariteit hiervan weer flink afgenomen.

Wellicht erger is dat sommige van deze figuren betaald worden om reclame te maken voor een bepaalde belegging. Dat mogen zij eigenlijk niet verbergen, maar doen dat vaak toch. In de VS zijn al meerdere beroemdheden hiervoor door de Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd. Europa is van plan om vanaf 2024 de regels hieromtrent aan te scherpen.

“Het feit dat we nog geen wettelijk mandaat hebben, betekent niet dat we onze stem niet willen laten horen. Dat betekent dat we middels deze lessen een waarschuwend geluid laten horen en het gesprek erover met de jongeren willen aangaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie