Kevin Schijven Kevin Schijven
30/03/2022 13:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2022 13:55

MBO’ers krijgen les over de risico’s met crypto als bitcoin

icon-altcoins
Altcoin nieuws
MBO'ers krijgen les over de risico's met crypto als bitcoin

Foto: Cronislaw/Shutterstock

Tientallen MBO-scholen geven de komende maanden les over beleggen met cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Medewerkers van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) bieden deze lessen aan, meldt de NOS op 30 maart:

Doordat belleggen in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, ook buiten crypto, is de AFM van mening dat jongeren gewaarschuwd moeten worden over mogelijke risico’s.

Merkwaardig is dat het artikel verwijst naar een onderzoek van Rabobank en Nibud, waaruit bleek dat ruim een kwart van Nederlandse jongvolwassenen crypto bezit. Uit een recenter onderzoek van AFM zelf kwam dit een stuk lager uit, namelijk op 16%.

Desondanks wordt het steeds makkelijker om te investeren, zowel in crypto als anderzijds, maar er is gebrek aan kennis. De AFM meldt dat jongeren vaak gevoelig lijken te zijn voor zogenaamde influencers op sociale mediaplatformen. Tom Smiers van de AFM zegt:

“Bij crypto’s hebben we serieuze zorgen dat je wordt verleid om heel snel geld te verdienen. We zien dat er veel geadverteerd wordt en de ene advertentie is nog aanlokkelijker dan de ander. Het snel geld verdienen staat vaak centraal.”

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Waarschuwing over crypto finfluencers

Op Crypto Insiders waarschuwen we vaker voor YouTubers die schreeuwen dat je een bepaalde crypto moet kopen, want anders mis je de boot. Dit soort fear of missing out (FOMO) lokt onervaren beleggers aan die niet weten wat ze te wachten staat.

Vaak hebben dit soort “finfluencers” zelf vroeg ingekocht en hun zogeheten sell-orders al klaar staan. Zij maken dan zelf flinke winst, terwijl nieuwe investeerders tijdens de top inkopen en de koers zien dalen. Dit soort taferelen zien we vooral met pump & dump groepen, al is de populariteit hiervan weer flink afgenomen.

Wellicht erger is dat sommige van deze figuren betaald worden om reclame te maken voor een bepaalde belegging. Dat mogen zij eigenlijk niet verbergen, maar doen dat vaak toch. In de VS zijn al meerdere beroemdheden hiervoor door de Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd. Europa is van plan om vanaf 2024 de regels hieromtrent aan te scherpen.

“Het feit dat we nog geen wettelijk mandaat hebben, betekent niet dat we onze stem niet willen laten horen. Dat betekent dat we middels deze lessen een waarschuwend geluid laten horen en het gesprek erover met de jongeren willen aangaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement