Roy van Krieken Roy van Krieken
14/03/2022 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2022 07:04

Mexicaanse drugskartels maken steeds vaker gebruik van bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Mexicaanse drugskartels maken steeds meer gebruik van bitcoin

Foto: photoshooter2015 / Shutterstock.com

De crypto industrie is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Steeds meer bedrijven, zelfs landen, maken gebruik van bijvoorbeeld bitcoin (BTC) als betaalmiddel of oppotmiddel. Helaas heeft de groei in populariteit ook een keerzijde. Volgens een rapport van de Verenigde Naties gebruiken drugskartels in Mexico steeds vaker bitcoin voor hun criminele praktijken.

PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin en drugskartels

Het rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) stelt dat digitale activa zoals bitcoin enorm aantrekkelijk zijn geworden voor Mexicaanse en Colombiaanse kartels. De organisatie legt uit hoe die bendes crypto in hun activiteiten incorporeren. Eerst worden de drugs opbrengsten opgesplitst in kleine betalingen om controles te vermijden. Vervolgens kopen de kartels er kleine hoeveelheden bitcoin mee, “waardoor de herkomst van het geld wordt verdoezeld en ze partners elders in de wereld kunnen betalen.”

In het rapport worden een aantal van de grootste en meest invloedrijke kartels ter wereld genoemd waaronder het Jalisco kartel en het Sinaloa kartel. Vooral het idee dat door het gebruik van bitcoin de anonimiteit gewaarborgd kan blijven schijnt een aantrekkelijk perspectief te zijn voor de criminele organisaties.

Dit is eigenlijk best opmerkelijk, want de bitcoin blockchain is eigenlijk helemaal niet anoniem. Elke transactie wordt genoteerd in de ledger op de blockchain en kan herleid worden. Deze ledger kan door iedereen met een internetverbinding ingezien worden. Om die reden is het eigenlijk erg vreemd dat een drugskartel bitcoin gebruikt voor betalingen. 

Mexicaanse crypto exchanges

Naast het feit dat drugskartels dus steeds met gebruik maken van bitcoin, hebben Mexicaanse crypto exchanges ook niet bepaald een schone lei. Volgens een rapport van de Financial Intelligence Unit of Mexico (FIU) zijn er tenminste 12 Mexicaanse crypto exchanges die zonder licenties opereren. Er wordt vermoed dat zeker een aantal van deze exchanges banden hebben met drugskartels.

“Een fundamentele kwestie zal zijn het analyseren van cryptocurrencies en hun relatie met criminele groepen. Ik ben getroffen door het feit dat veel van de cryptocurrency-platforms zijn gevestigd in verschillende gemeenten in de staat Jalisco.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie