Simon Bosch Simon Bosch
04/12/2023 12:28 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2023 12:25

Nieuwe bitcoin ETF, Binance stopt met stablecoin en meer nieuws

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuwe bitcoin ETF, Binance stopt met stablecoin en meer nieuws

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van afgelopen week. Terwijl de bitcoin (BTC) koers verder omhoog is geklommen, is er weer een hoop gebeurd achter de schermen in het crypto-land. 

Bitcoin prijsstijging een voorbode van de halving, volgens expert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Binance stopt met BUSD stablecoin

Vorige week is Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ) opgestapt. Dat was onderdeel van een schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Halverwege de week werd bekend dat Binance moest stoppen met de ondersteuning voor zijn eigen stablecoin, BUSD. De coins van klanten worden eind december automatisch omgezet in een andere stablecoin.

Advertentie

Bitcoin-hater Charlie Munger overleden

Ander minder positief nieuws kwam in de vorm van het overlijden van investeringslegende Charlie Munger. De Berkshire Hathaway-topman was de crypto-industrie niet bepaald goed gezind – hij noemde bitcoin nog een geslachtsziekte en de stomste investering ooit.

Toch blijft het vertrek van de legendarische rechterhand van Warren Buffet uit deze wereld natuurlijk triest. Munger is 99 jaar geworden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nóg een bitcoin spot-ETF aangevraagd

Je zou kunnen beargumenteren dat de aanvraag van een ruim tiental nieuwe beursfondsen voor bitcoin eigenhandig de opwaartse trend sinds afgelopen juli heeft veroorzaakt. Afgelopen week is hier een dertiende fonds bijgekomen, namelijk de Pando Asset Spot Bitcoin Trust.

Daarnaast heeft BlackRock aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat zijn fonds niet gebruikt kan worden voor marktmanipulatie. Vergeleken met andere soorten Exchange Traded Funds (ETF’s) is een spot-ETF een stuk kosteneffectiever, en in theorie weet het ook beter de bitcoin koers te volgen.

Bier of bitcoin: de carnavalsrekening die je niet wilt zien
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

FTX verkoopt crypto

Verder heeft het failliete crypto-imperium FTX afgelopen woensdag toestemming gekregen om een enorme hoeveelheid aandelen in crypto-fondsen te mogen verkopen. Het betreft 873 miljoen dollar aan aandelen verdeeld over Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC), Grayscale-beursfondsen voor altcoins en het Bitwise 10 Crypto Index-fonds.

Gunstig voor FTX is dat veel van deze fondsen sinds eind vorig jaar flink in waarde zijn gestegen. De cryptobeurs heeft nog steeds een miljardenschuld; de stijging betekent dus dat investeerders iets meer geld terug zullen krijgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie