Rico Engelbarts
01/05/2018 12:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 08:39

Nog maar vier miljoen Bitcoin te minen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
nog_maar_vier_miljoen_bitcoin_te_minen

In het huidige klimaat van ICO’s met een token supply van 100 miljard is het makkelijk te vergeten dat de voorraad aan Bitcoins, met 21 miljoen stuks, erg laag is.
Er zijn inmiddels 17 miljoen Bitcoins gemined, wat betekent dat er nog 4 miljoen over zijn. De kunstmatig ingebouwde schaarsheid is één van de meest belangrijke karakteristieken van de digitale valuta en de reden voor de hoge waarde.
Elke tien minuten wordt een nieuwe Bitcoin block aangemaakt door Bitcoin miners. Krachtige computers bewaren alle Bitcoin transactiedata en updaten die data als een nieuwe transactie toegevoegd moet worden. ‘Mining nodes’ zijn nodig om transacties te verifiëren en miners ontvangen een beloning hiervoor in Bitcoin. Elk nieuw block (transactie) levert de miners op het moment 12,5 Bitcoin op, wat betekent dat er 1800 Bitcoins per dag worden gecreëerd. Echter zal dit niet voor altijd het geval zijn.
Miners kregen voorheen 50 Bitcoin per geminede block, maar deze beloningen worden gehalveerd met elke 210.000 blocks die worden gemined. De beloning van 50 Bitcoin werd in 2012 al gehalveerd naar 25 Bitcoin en later in 2016 wederom gehalveerd naar 12,5 Bitcoin. De volgende halvering zal ergens eind 2019 – begin 2020 plaatsvinden. Dit mechanisme bestaat om de mogelijkheid te voorkomen dat Bitcoin door de tijd heen meer waard wordt door schaarste, door beloningen proportioneel te houden en idealiter miners er van te weerhouden te veel invloed te hebben op de voorraad.
Bitcoin doet in bovenstaande zin goud na, waar de term mining technologie vandaan komt. Uiteraard is het mining process bij Bitcoin behoorlijk anders. Bitcoin blocks zijn versleuteld op een manier die vergt dat de miners computers met rekenkracht moeten inzetten om de blocks te ontsleutelen en de beloning te ontvangen.
bitcoin_voorraad_inflatie
Een ‘moderator’ van de subreddit r/bitcoin genaamd BashCo heeft een grafiek gemaakt die de Bitcoin voorraad weergeeft, afgezet tegen de monetaire inflatie, welke gedegen is gedaald sinds de release van Bitcoin. Afgaande op de huidige snelheid waarmee wordt gemined zal de laatste Bitcoin gemined worden over ongeveer 120 jaar.
Uiteraard zal dit geen effect hebben op de handelsactiviteit van Bitcoin. Zoals het met goud mogelijk is om er nog steeds in te handelen nadat het laatste schilfertje gedolven is, kan Bitcoin ook worden verhandeld als de vraag groter is geworden dan het aanbod. Het enige wat zal veranderen is de waarde.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie