Simon Bosch Simon Bosch
30/06/2022 09:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/06/2022 09:05

Oeganda ontdekt ‘enorme goudvoorraad,’ positief voor Bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Oeganda ontdekt ‘enorme goudvoorraad,’ positief voor Bitcoin?

Foto: Phawat/Shutterstock

Oeganda kwam begin deze maand met een wel heel vreemde aankondiging. Het Afrikaanse land zou maar liefst 31 miljoen ton goud in de grond hebben. Dat is heel, heel erg veel als je je bedenkt dat al het goud dat ooit op aarde is gedolven zo’n 205.238 ton is. Maar de mededeling leek even best serieus genomen te worden, en hij roept nogal wat vragen op.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Foutje of opzet?

Ja, dat las je goed. 1 ton is 1.000 kilogram, dus het gaat om 31 miljoen kilogram. Dat is dus gigantisch veel meer dan de geschatte 205 ton die wereldwijd al is gedolven. Het is aannemelijk dat er iets fout is gegaan. Vermoedelijk heeft de overheid van Oeganda 31 miljoen ton verward met 31 miljoen ons. De maatstaf troy ounce wordt vaak gebruikt binnen de mining-industrie, dat is ongeveer 31,1 gram. Veel minder dus dan 1 ton, dat is 1.000 kilogram.

De intenties zijn twijfelachtiger. Oeganda’s economie lijkt sinds vorig jaar namelijk te krimpen, en zoals in vrijwel elk Afrikaans land kan dit enorm gevolgen hebben voor de politieke stabiliteit. De overheid zal dus iets willen doen om de bevolking tevreden te houden. Een aankondiging dat de miningsector booming is zou al genoeg kunnen zijn.

Het zou ook kunnen dat het stomweg een foutje is. Ook de overheid van een land als Oeganda zou moeten weten dat letterlijk duizenden keer wat je normaal gesproken uit een goudmijn krijgt wel erg veel is.

Advertentie

Gevolgen voor bitcoin?

Waar of niet, de gevolgen van zo’n enorme goudmijn zouden gigantisch zijn. Het zou betekenen dat de inflatie van goud enorm toe zou nemen. Want goud heeft ook inflatie. Je kunt het delven, dus de voorraad wordt constant vergroot. Goud houdt zijn waarde vast omdat de voorraad minder snel groeit dan die van de euro en de dollar.

Het ligt dan voor de hand dat het enorme gevolgen zou hebben voor cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC). Die zouden dan opeens veel aantrekkelijker zijn als oppotmiddel. En waar of niet, een toekomst waarin zoiets kan gebeuren is zo gek nog niet. In ons zonnestelsel vind je asteroïden met meer goud dan wat we nu aan geld hebben. NASA gaat hier een sonde naartoe sturen, en er zijn ook al bedrijven die deze rotsen in de ruimte wel interessant vinden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie