Simon Bosch Simon Bosch
23/02/2023 20:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2023 20:33

On-chain data: grote investeerders stappen weer in bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Andrey Bayda/Shutterstock

Decentraal of niet, grote investeerders maken over het algemeen de dienst uit bij bitcoin (BTC). Een belangrijke plek waar bitcoin verhandeld wordt, maar waar je vaak maar weinig van hoort zijn Over The Counter platformen, of kortweg ‘OTC desks’. On-chain data geeft aan dat er in zeven maanden niet zoveel bitcoin op de adressen van deze platformen heeft gestaan.

Bitcoin-koning Michael Saylor kondigt nieuwe plannen aan
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Instituten weer actief in crypto

OTC-handelsplatformen worden veel gebruikt door vermogende mensen en grote instituten, omdat het extra lage handelskosten met zich meebrengt. Ook komen de tokens die hier verkocht worden niet per se op de open markt terecht. Daardoor hoeven verkopers niet bang te zijn dat ze de markt manipuleren.

Analist James van Straten schrijft dat deze bedrijven in zeven maanden tijd niet zoveel BTC op de balans hebben gehad als nu. Op dit moment hebben zijn meer dan 5.600 BTC. Dat is bijna twee keer zoveel als de hoeveelheid die ze op de bodem in het vierde kwartaal van 2022 hadden. De data is afkomstig van Glassnode, waar drie van deze bedrijven in meegenomen zijn.

Volgens van Straten is de informatie positief, het geeft volgens hem aan dat grote instituten weer terugkeren naar de markt en dat de liquiditeit langzaam terugkeert. Echter vertelt Glassnode ons niet of de bitcoins in deze adressen beschikbaar zijn voor de verkoop of niet.

Het zou kunnen zijn dat instituten de tokens hebben gekocht. Dat zou kunnen betekenen dat ze ook juist snel verkocht kunnen worden. Het zou ook kunnen dat ze juist beschikbaar zijn voor de verkoop, en dat deze bedrijven ervoor kunnen kiezen om ze te verkopen aan een reguliere crypto exchange. In ieder geval geeft het aan dat instituten weer actief zijn in crypto.

Advertentie

Stablecoins worden weer voor bitcoin gebruikt

In een tweede analyse schrijft hij dat handelaren hun stablecoins weer in bitcoin stoppen. Die trend blijkt volgens de data van Glassnode die hij aanhaalt te zijn begonnen sinds we in december de bodem hebben gevonden. Toen de bodem bereikt werd sloeg het verkoopvolume bijna op slag om in koopvolume.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie