Simon Bosch Simon Bosch
28/02/2022 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/02/2022 06:04

Onderzoek: China’s Bitcoin-ban heeft CO2-uitstoot juist verhoogd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Onderzoek: China’s Bitcoin-ban heeft CO2-uitstoot juist verhoogd

Foto: Leonid Sorokin/Shutterstock

Vorig jaar heeft de Chinese overheid miners van cryptocurrencies bevolen om te stoppen met delven, omdat het tegen de principes van de Chinese Communistische Partij inging. Veel miners zijn daardoor naar het buitenland vertrokken. Je zou verwachten dat dat ook meteen beter is voor het klimaat, maar volgens een onderzoek is het klimaat er hierdoor juist op achteruit gegaan.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Joule en is afkomstig van onder andere de Vrije Universiteit van Amsterdam en het CCRI Crypto Carbon Ratings Institute uit Duitsland. Alex de Vries is co-auteur van het onderzoek en oprichter van Digiconomist, een website die de Bitcoin Energy Consumption Index publiceert.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Situatie zelfs verslechterd na China’s verbod

De wetenschappers claimen dat het cryptoverbod in China niet alleen de CO2-uitstoot niet heeft verminderd, het heeft de situatie verslechterd. Dat komt waarschijnlijk voor een belangrijk deel doordat miners in China veelal gebruikmaakten van de enorme waterkrachtcentrales langs de grote rivieren in het land. In die gebieden is de elektriciteit erg goedkoop én erg schoon. Zulke stroombronnen heeft niet ieder land waar de miners naartoe zijn verhuisd.

Volgens de onderzoekers is het percentage van hernieuwbare energie voor het delven van cryptovaluta is gedaald van bijna 42% in augustus naar 25%. Daarbij produceert het jaarlijks meer dan 65 megaton aan koolstofdioxide. Dat al meer dan een land als Griekenland, dat in 2020 volgens Our World in Data zo’n 52 megaton van het broeikasgas produceerde. Het Mediterrane land zit bovendien in een dalende trend, volgens de datasite.

Co-auteur de Vries benadrukt dat ook dat veel van de miners van China naar Kazachstan en de Verenigde Staten zijn verhuisd. Dat drukt ook het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Kazachstan is bijvoorbeeld voor een groot deel afhankelijk van kolencentrales. Steenkool is één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen die je kunt gebruiken. De ‘koolstofintensiteit’ is door de omslag met 17% toegenomen.

Advertentie

Wie heeft gelijk?

De genoemde 25% is een groot contrast ten opzichte van andere rapporten, zo claimde de Bitcoin Mining Council voorheen dat het netwerk een efficiëntie van 58,5% had. Het mag benadrukt worden dat Digiconomist vaak erg negatief is over Bitcoin. Het kan dus zijn dat het onderzoek enigszins gekleurd is. Uiteraard kun je hetzelfde zeggen van de Bitcoin Mining Council. Het is dus lastig in te schatten wie gelijk heeft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie