Home Nieuws Bitcoin nieuws Onderzoek: Quantum computing “vormt geen realistische bedreiging” voor Bitcoin

Onderzoek: Quantum computing “vormt geen realistische bedreiging” voor Bitcoin

De veelvoorkomende angst voor de voortdurende toename van quantum computing en de gevolgen ervan voor de veiligheid van blockchain-technologie, is misplaatst en uit z’n proporties getrokken.

- Advertentie -

Dit is de professionele mening van Jeffrey Tucker, hoofdredacteur bij het American Institute of Economic Research. Tucker is van mening dat de angst voor quantum computing als een existentiële bedreiging voor Bitcoin en andere toepassingen van blockchain gebaseerd is op angst zaaien en onwetendheid.

In feite zegt hij dat de hele basis van blockchain-technologie is om oplossingen voor problemen, waaronder beveiligings-bedreigingen die mogelijk door quantum computing worden veroorzaakt, te crowdsourcen en dit is wat blockchain-netwerken superieur maakt aan centraal geplande netwerken en platforms. Erop wijzend dat mogelijke veiligheidsrisico’s op te lossen zijn, noemt Tucker een onderzoekspaper gepubliceerd door dr. Gavin Brennen, een kwantumfysicus aan de Macquarie University in Sydney, Australië; een wereldwijd gerespecteerde autoriteit op het gebied van quantum computing.

Nog een lange weg te gaan

In de paper van dr. Brennen wordt de dreiging van geavanceerde quantum computing voor blockchain-technologie geanalyseerd aan de hand van een studie die onderzoekt hoe het mogelijk is dat een kwantumcomputer een blockchain ‘rigt door haar ‘hashing power’ te centraliseren en of het een cryptografische sleutel kan kraken, wat momenteel het belangrijkste veiligheidsapparaat is dat gebruikers van blockchain beschermt. De resultaten geven aan dat de kwantumtechnologie zoals we die ons nu voorstellen, en die van hoe dit op dit moment bestaat, nog steeds ver van elkaar verwijderd zijn.

In antwoord op beide scenario’s is het antwoord nee, gebaseerd op de huidige capaciteit van quantum computing. Bestaande kwantum-infrastructuur ondersteunt gate-snelheden die relatief laag zijn in vergelijking met de snelheden die nodig zijn om een extreem gecompliceerde functie, zoals het in korte tijd kraken van een cryptografische sleutel, uit te voeren. De mogelijkheid bestaat dat er over tien jaar hardware met gate-snelheden 100 GHz bestaat, maar tegelijkertijd zal de al extreem snelle ASIC-hardware die wordt gebruikt voor de Proof-of-Work blockchain-functies ook blijven evolueren en verbeteren in die tijd.

Met andere woorden; elk theoretisch voordeel dat quantum computing over de blockchain bezit, wordt in de praktijk teniet gedaan door de beperkingen van bestaande hardware en de voortdurende evolutie van blockchain-beveiliging. De technologie die succesvol een goedlopende blockchain kan compromitteren, is ongeveer tien jaar verwijderd van een succesvolle ontwikkeling, zodat het tegen de tijd dat het uitkomt altijd effectief verouderd is.

“Red herring”

Zowel dr. Brennen als Tucker zijn het erover eens dat, hoewel er zeker een veiligheidsrisico voor blockchain-netwerken gevormd wordt door quantum computing, tenminste op papier, deze angsten gebaseerd zijn op sensatie gerichte berichtgeving en bangmakerij. Tucker is van mening dat het verhaal dat quantum computing een existentiële bedreiging voor de blockchain vormt, een ‘red herring’ is, omdat het dient als afleiding van wat daadwerkelijk besproken moet worden. In Tuckers woorden:

De kwantum-bedreiging voor Bitcoin is meestal een red herring, niet volledig onjuist, maar een oplosbaar probleem, vooral gezien het robuuste netwerk achter cryptocurrency en de sterke motivatie om de best mogelijke beveiliging te bieden.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€14.215,50 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€14.248,70 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€14.269,80 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€14.323,90 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€14.472,90 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...