Ivo Melchers Ivo Melchers
09/09/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/09/2023 16:00

Opluchting bij MicroStrategy: nieuwe regelgeving voor bitcoin bezit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Opluchting bij MicroStrategy: nieuwe regelgeving voor bitcoin bezit

Foto: JHVEPhoto/Shutterstock

Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy liet op 11 augustus 2020 de bitcoin (BTC) wereld op zijn grondvesten schudden door als eerste beursgenoteerd bedrijf het digitale activum op de balans te zetten. In overeenstemming met boekhoudkundige regels moet MicroStrategy zijn activa, waaronder bitcoin, opnemen in de financiële verslaggeving. Met de volatiliteit van BTC kan dit de nodige problemen veroorzaken, maar door nieuwe regelgeving zal MicroStrategy enorm vooruit geholpen worden.

Bitcoin in de plus: maar moeten we ons zorgen maken over stagflatie in Amerika?
Bitcoin in de plus: maar moeten we ons zorgen maken over stagflatie in Amerika?

Bitcoin holdings krijgen nieuwe regels

Het vaststellen en verbeteren van de boekhoudkundige en financiële verslaggevingsnormen is de taak van de Financial Accounting Standards Board (FASB). Dit is een onafhankelijke non-profitorganisatie in de Verenigde Staten.

De FASB heeft woensdag tijdens een vergadering toestemming gegeven om de manier waarop bedrijven hun financiën rapporteren te veranderen. Specifiek heeft de FASB gestemd om bedrijven gebruik te laten maken van ‘fair-value accounting’ voor het rapporteren van hun crypto-bezit.

Dit betekent dat activa worden gewaardeerd tegen de huidige marktprijs zodat bedrijven winsten en verliezen onmiddellijk op hun winst- en verliesrekening kunnen weergeven.

Het nieuwe boekhoudstandaard zal van kracht worden voor boekjaren die na 15 december 2024 beginnen. Vóór het einde van het jaar zal de definitieve standaard naar verwachting worden goedgekeurd via een schriftelijke stemming en vanaf dat moment kunnen bedrijven al de nieuwe normen overnemen.

Wat betekent dit voor BTC gigant MicroStrategy?

Voorheen moest MicroStrategy een impairment loss, wat ook wel boekhoudkundig verlies wordt genoemd, rapporteren in de financiële overzichten als de marktwaarde van bitcoin tijdens de desbetreffende periode onder de kostprijs was gedaald. Nu kunnen bedrijven waardeherstel na prijsdalingen herkennen, wat een grote verbetering is ten opzichte van de huidige regels.

Sinds de allereerste BTC-aankoop in augustus 2020 heeft de softwareleverancier 2,23 miljard dollar aan cumulatieve impairment losses gerapporteerd. De grootste impairment loss werd behaald in het tweede kwartaal van 2022 en stond gelijk aan 917,7 miljoen dollar. Het reusachtige ‘verlies’ kwam sterk naar voren in de berichtgeving over de financiële prestaties, terwijl het uiteraard betrekking heeft op een ongerealiseerd verlies.

Michael Saylor, uitvoerend voorzitter van MicroStrategy en tevens een enorme bitcoin bull, zei op 6 september middels een bericht op X, voorheen bekend als Twitter, dat de wijziging ‘’een grote belemmering wegneemt voor de adoptie door bedrijven van bitcoin als schatkistbelegging’’.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie