Thom Derks Thom Derks
30/11/2023 20:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2023 15:51

Opsteker voor bitcoin? Renteverlaging mogelijk al in maart 2024

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stuit op weerstand terwijl economie VS ondermaats presteert

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Als we de futuresmarkt mogen geloven, dan kan de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank mogelijk al in maart 2024 plaatsvinden. Op het moment van schrijven geven handelaren op de futuresmarkt een renteverlaging op 20 maart 2024 een kans van 44,5 procent.

Afbeelding
Bron: CME Group

Wat betekent dat voor de bitcoin koers? Is dat bullish of moeten we ons juist zorgen maken?

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Renteverlaging dichterbij, bullish voor bitcoin

We speculeren al maanden over de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Vanaf maart 2022 begonnen zij agressief met het verhogen van de rente, om de inflatie onder de duim te krijgen. Nu lijkt het erop dat de inflatie begint te dalen en zien we dat de markt extreem op die data reageert.

Iedereen is positief en volgens de futuresmarkt is er nu dus een kans van bijna 45 procent op de eerste renteverlaging in maart 2024. Zelfs voor januari 2024 is er nu een kans van 4 procent op de eerste renteverlaging.

Eerder was de kans op een renteverlaging in januari nog 0,0 procent.

Zou het kunnen dat we op 31 januari al de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank krijgen? We gaan het zien. Persoonlijk verwacht ik niet dat het per se heel bullish is voor de bitcoin koers als we in januari of in maart al de eerste renteverlagingen krijgen.

De verwachting is namelijk dat de Core Personal Consumption Expenditures (Core PCE, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank), vandaag binnenkomt op 3,5 procent voor oktober. Daarmee zitten we nog ver weg van de doelstelling van 2,0 procent…

Advertentie

Waarom gaat de rente dan omlaag?

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell heeft ook al meerdere malen aangegeven dat zijn centrale bank de rente zelfs nog verder kan verhogen. Wat dat betreft is het bijzonder dat de markt verwacht dat de eerste renteverlaging mogelijk al in maart 2024 komt.

De enige verklaring die ik daar momenteel voor kan bedenken is een recessie (of de schuldpositie van de Amerikaanse overheid die om renteverlagingen schreeuwt).

De strijd tegen de inflatie lijkt nog niet gewonnen en dat maakt deze ontwikkeling niet per se bullish voor de bitcoin koers. Mochten we inderdaad die recessie krijgen, dan kan dat voor een eventuele bullmarkt nog voor dalingen zorgen.

Om die reden moeten we extra voorzichtig zijn, zeker nu er zoveel optimisme in de markt zit, om al het beginnen van een nieuwe bullmarkt te verklaren.

Houdt vooral de aankondiging van de Core PCE inflatie in de gaten vandaag. Echt bullish zou een renteverlaging in januari of maart 2024 namelijk niet zijn…

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie