Wessel Kersting Wessel Kersting
11/07/2022 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 11:55

Romantische bitcoin oplichters maken $185 miljoen buit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Romantische bitcoin oplichters maken $185 miljoen buit

Foto: Pla2na/Shutterstock

Uit onderzoek van Bankless Times blijkt dat cryptocurrencies erg populair zijn geworden onder de Amerikaanse bevolking. Dit betekent ook dat cryptocurrencies onder oplichters populair is geworden. Deze oplichters maken gebruik van vele verschillende methodes, echter springt er een opvallende sinds kort bovenuit.

Uit een rapport van de Federal Trade Commission (FTC) blijkt dat deze oplichtingen ongeveer 46.000 Amerikanen heeft getroffen tussen januari 2021 en maart 2022. In totaal wisten deze oplichters zo’n $1 miljard aan crypto te stelen van deze gedupeerde.

Bitcoins massaal opgekocht door zwaargewichten, correctie nu voorbij?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

‘Romance bitcoin schemes’ een serieus gevaar

Daarnaast zag Bankless Times dat er ongeveer $185 miljoen werd gestolen uit zogenoemde ‘romance schemes’, ofwel oplichtingen die door middel van romantiek worden uitgevoerd. Deze oplichters zoeken naar eenzame mensen en doen dan alsof zij interesse hebben in deze personen.

Hierbij proberen ze een band te creëren met het slachtoffer en bouwen over verschillende weken vertrouwen op. Als dit is gelukt zorgen ze ervoor dat diegene cryptocurrencies over maakt.

Jonathan Merry, de CEO van Bankless Times, legt uit hoe dit precies werkt

“Slachtoffers van deze romantische oplichting leren op de harde manier dat liefde blind maakt. Door hun zoektocht naar liefde zijn ze makkelijk te pakken voor achterbakse individuen die hen hun geld afhandig maken. Ze zetten een uitgebreide oplichting op waarbij hun slachtoffers bezwijmen over hen, en tegen de tijd dat het slachtoffer doorheeft, zullen ze enkele duizenden dollars armer zijn.

Bankless Times schat dat jonge mensen sneller vallen voor deze scammers. Volgens de statistieken zijn de meeste slachtoffers tussen de 20 en 40 jaar oud. De slachtoffers van in de dertig worden het vaakst opgelicht, ongeveer 30% van alle gevallen.

Advertentie

£150.000 naar BTC oplichter in China

Deze oplichting zagen we onlangs ook in de praktijk. Een Britse man werd opgelicht voor £150.000 in bitcoin (BTC) door een romance scam. De relatie van de man was recent voorbij gegaan en zocht naar gezelschap. Via een dating site kwam hij in aanraking met Jia uit Hong Kong. Hij gaf aan dat er snel vertrouwen werd opgebouwd en gaf aan dat ze samen met hem wilde zijn.

Ze gaf aan een succesvolle investeerder te zijn en wilde ook voor hem veel geld verdienen. Hij moest enkel een account aanmaken op een website en hier geld op storten. Na een korte tijd was al zijn geld verdampt en liet Jia ook niks meer van zich horen. Hij was zowel zijn liefde als zijn geld kwijt.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie