Thom Derks Thom Derks
08/11/2022 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2022 15:10

Russische centrale bank maakt omdraai en wil toch bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Una potencial fractura de la moneda entre el BRICS y el dólar

Foto: AlexLMX/Shutterstock

De Russische centrale bank schijnt te werken aan de integratie van cryptocurrencies als bitcoin (BTC) in haar lokale financiële systeem. In een nieuw rapport bespreekt de bank de voornaamste aandachtspunten voor die integratie, die nu op het vlak van belasting en regulatie liggen. Grappig genoeg zegt de centrale bank van Rusland niets over witwassen, wat elders ter wereld vaak een hoofdonderwerp is als het over crypto gaat.

Crypto ontbijt: ‘Crypto koning’ in hoger beroep, bitcoin-ETF nieuws & meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Rusland staat open voor bitcoin

Niet lang geleden verklaarde de Russische centrale bank de oorlog aan bitcoin, maar inmiddels is het daar volledig op teruggekomen. Na het starten van de oorlog in Oekraïne, is het voor Rusland pijnlijk duidelijk geworden hoe kwetsbaar hun assets in het huidige financiële systeem zijn.

Een deel van de dollar-reserves die ze bij banken in andere landen hadden ondergebracht zijn simpelweg bevroren. Daarnaast is het vanwege de sancties heel lastig voor Russische banken en bedrijven om zich te roeren in het internationale betalingsverkeer.

Om die redenen is het land nu op zoek naar alternatieven en daarbij lijkt het onder andere bij bitcoin uit te komen. Bitcoin is in principe een decentrale vorm van geld waar geen enkele gecentraliseerde macht de controle over heeft en dat spreekt de Russische centrale bank in deze situatie wel aan.

De Russen zijn sinds de oorlog op zoek naar manieren om de dollar te dumpen en hun grondstoffen zoveel mogelijk in de eigen roebel te verkopen. Als dat niet lukt, dan is bitcoin wellicht ook een optie. Dat zal niet gelden voor potentiële Westerse handelspartners, maar elders ter wereld mogelijk wel.

Advertentie

Digitale roebel in aantocht

Ook de digitale roebel is voor de Russische centrale bank nog altijd een belangrijke ontwikkeling. Het schijnt dat de centrale bank in 2023 begint met het testen van haar central bank digital currency (CBDC), die het nog meer controle over de Russische economie moet geven.

Ook schijnt Rusland op dit moment met de BRICS-alliantie na te denken over het uitbrengen van een gezamenlijke munt. Die munt moet bestaan uit een mandje van fiatvaluta van landen als China, Brazilië, India en de rest van de BRICS-groep.

Wat dat precies betekent voor het Westen en op welke termijn we die munt kunnen verwachten, is niet duidelijk. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat die munt gedekt zal zijn door goud en andere grondstoffen. Dat is immers het bed, bad en brood van deze landen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie