Kevin Schijven Kevin Schijven
27/01/2021 12:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2021 12:33

Russische oppositieleider Navalny ontvangt $120.000 aan bitcoin (BTC) donaties na zijn arrestatie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Russische oppositieleider Navalny ontvangt $120.000 aan bitcoin (BTC) donaties na zijn arrestatie

De spanningen in Rusland tussen president Vladimir Poetin en oppositieleider Alexey Navalny lopen weer hoog op. Afgelopen week gingen tienduizenden mensen de straat op in het land; ze eisen de vrijlating van Navalny.
Ook vanuit het buitenland ontvangt Navalny veel steun, waaronder in de vorm van bitcoin (BTC). De oppositieleider ontving maar liefst $120.000 aan bitcoin-donaties in de week sinds zijn arrestatie, blijkt uit gegevens over zijn wallet.
Navalny werd afgelopen zomer vergiftigd, vermoedelijk door de Federal Security Service (FSB), de opvolger van de KGB. Navalny luisde samen met onderzoeksjournalisten van Bellingcat eind december een Russische agent erin om de vergiftiging toe te geven. Het telefoongesprek is op YouTube te zien met Engelse ondertiteling:

Navalny verbleef tijdens zijn herstel in Duitsland. Afgelopen week keerde hij terug naar zijn moederland, ondanks dat hij wist dat hij opgepakt zou worden. Tegelijkertijd bracht de verzetsaanvoerder nog een video uit op YouTube. Ditmaal onthulde hij het paleis van Poetin dat vermoedelijk $1,4 miljard kostte om te bouwen:

Dat heeft geleid tot de grootste demonstratie in Rusland in bijna 10 jaar. Normaliter mag men alleen met toestemming demonstreren in het land waardoor het weinig gebeurt. Duizenden mensen werden deze week opgepakt.
Ondertussen blijven de bitcoin-donaties toenemen. Navalny ontving afgelopen week meer BTC dan in de eerste twee weken van januari en zelfs meer dan in heel 2020. Hij heeft in de afgelopen vijf jaar al 657 BTC ontvangen aan donaties. Toch is dat maar zo’n 5 tot 10% van alle donaties naar Navalny.
Een van de grootse donateurs, met één hele bitcoin, is Evgeny Chichvarkin, een Russische miljardair en vriend van Navalny. Ook president Joe Biden voerde gisteren de druk op op Putin met een eerste telefoongesprek tussen de twee.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie