‘Slapende’ bitcoin adressen bezitten 90% van alle BTC

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
‘Slapende’ bitcoin adressen bezitten 90% van alle BTC

Foto: TeeStocker/Shutterstock

Om uiteenlopende redenen hebben bitcoin (BTC) adressen die al langere tijd niet actief zijn geweest meer BTC op de balans dan ooit. Dergelijke slapende, ofwel dormant, adressen bezitten nu in totaal zo’n 17,97 miljoen BTC. Dat terwijl er maar iets meer dan 19 miljoen bitcoins in omloop zijn! 

Slapende bitcoin adressen

Een adres wordt gerekend als dormant zodra het over een langere periode, denk aan meer dan vijf jaar, geen enkele transactie meer heeft gedaan, maar wel bitcoin bezit. De hoeveelheid bitcoin die in het bezit is van dergelijke adressen lijkt alsmaar te groeien. Onlangs heeft het zelfs een nieuwe all-time high behaald, dat blijkt uit data van Bitinfocharts.

Het grootste slapende bitcoin adres heeft 79.957 BTC op de balans. Die bitcoins hebben een marktwaarde van ongeveer $1,6 miljard. De vijf grootste dormant adressen hebben gezamenlijk bijna $4 miljard aan BTC in het bezit.

Private keys verloren of gewoon BTC HODL’ers?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom de hoeveelheid slapende adressen blijft stijgen. Een van de belangrijkste redenen is hoogstwaarschijnlijk de populaire HODL-investeringsstrategie. Investeerders die vroeg hebben ingeslagen en nog steeds weigeren te verkopen komen vanzelf in de lijst van slapende adressen terecht als zij verder geen transacties meer doen.

Wat ook een plausibele verklaring is, is het feit dat veel mensen die in de begindagen van de crypto industrie in bitcoin investeerde, op dit moment geen toegang meer hebben tot hun wallet. Destijds werd bitcoin en crypto in het algemeen een stuk minder serieus genomen dan vandaag de dag. Het verliezen van een private key, en op die manier de toegang tot een wallet, was jaren geleden een stuk makkelijker. 

Deze mensen hebben wellicht nu vele miljoenen aan bitcoin op de balans, maar hebben geen enkele manier om nog toegang tot de wallet te krijgen. De bitcoins die vaststaan in dergelijke accounts zullen waarschijnlijk ook nooit meer terug in de circulatie komen.

Het komt wel eens voor dat een adres dat al langere tijd inactief was, plotseling weer tot leven komt. Vaak zie je hierbij ook dat er een extreem rendement is behaald. Simpelweg door jarenlang de bitcoins met rust te laten.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie