Thom Derks Thom Derks
25/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2023 21:04

Slecht voor bitcoin: Rentes blijven tegen de verwachtingen in hoog

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers in de problemen, Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht

Foto: donikz/Shutterstock

Zoals verwacht hield de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente afgelopen woensdag op het niveau van 5,25 – 5,50 procent tijdens de laatste rentevergadering. Alle ogen waren echter gericht op de economische verwachtingen die de Federal Reserve op deze momenten ook deelt.

Die verwachtingen leren ons namelijk hoe lang de rente nog op dit verhoogde niveau blijft en dat heeft een gigantische impact op de bitcoin koers.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Problemen voor bitcoin

Uit die verwachtingen over de Amerikaanse economie blijkt namelijk dat de Federal Reserve verwacht dat de rente aan het einde van 2024 nog op 5,1 procent staat en in 2025 op 3,9 procent. Allebei die getallen liggen 0,5 procent hoger dan de laatste voorspelling van juni 2022.

Als die vooruitzichten allemaal kloppen, dan zou dat betekenen dat we pas aan het begin staan van het strenge regime (hogere rentes) van de Amerikaanse centrale bank. Wat betekent dat we een gigantische ommekeer maken ten opzichte van het afgelopen decennium.

Zoals je kunt zien hebben we het afgelopen decennium namelijk een periode gehad waarin de rente lager was dan de inflatie (negatieve reële rente), terwijl de rente nu hoger ligt dan de inflatie.

Als we het de komende 10 jaar met deze situatie moeten doen, dan kan dat een gigantische impact op de bitcoin koers hebben.

Advertisement

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Dat betekent namelijk dat investeren in risico-assets als bitcoin een stuk minder aantrekkelijk is dan de afgelopen 10 jaar. Destijds konden investeerders namelijk niet in Amerikaanse staatsobligaties investeren en daarmee de inflatie verslaan. Door dat gegeven MOESTEN investeerders op zoek naar meer risicovolle investeringen om de inflatie te verslaan.

Nu komen we dus op een punt dat de inflatie kan worden verslagen door simpelweg staatsobligaties te kopen. Die betalen een gegarandeerd rendement en voor veel investeerders zal dat een eenvoudige keuze zijn.

Waarom zou je immers je vermogen op het spel zetten voor een hoger rendement als je ook de inflatie kunt verslaan met een praktisch gegarandeerd rendement. Hier zitten natuurlijk nog wel wat haken en ogen aan, maar in de basis is dit geen bullish scenario voor bitcoin.

Wat dat betreft is het te hopen dat de rentes op termijn lager uitvallen dan wat de Federal Reserve nu schetst (ik verwacht dat we dat gaan zien).

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement