Robin Hazekamp Robin Hazekamp
22/09/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2023 13:00

Staatsschuld VS nu tientallen keren groter dan totale crypto in omloop

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Staatsschuld VS nu tientallen keren groter dan totale crypto in omloop

Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock

Deze week heeft de staatsschuld van de Verenigde Staten een nieuwe all-time-high bereikt. Op het moment van schrijven staat de schuld van de Amerikaanse overheid op $33,07 biljoen. De totale waarde van alle crypto in omloop daarentegen staat op $1,06 biljoen. De Amerikaanse staatsschuld is daarmee meer dan 31 keer zo groot als de totale waarde van tokens in omloop.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Staatsschuld VS vele malen hoger dan crypto marktkapitalisatie, gedomineerd door bitcoin

De Amerikaanse staatsschuld is de afgelopen jaren flink gestegen. Tussen 2019 en 2021 schoten de kosten van de federale overheid van de VS met 50% omhoog. Dit was voornamelijk te wijten aan de coronapandemie. Andere gebeurtenissen die aan de sterke stijging hebben bijgedragen zijn de oorlogen in Afghanistan en Irak en de recessie in 2008.

De totale waarde van crypto in omloop, ook wel market cap of marktkapitalisatie genoemd, is momenteel $1,06 biljoen. In de bullrun van eind 2021 bereikte de marktkapitalisatie een hoogtepunt rond de 2,86 biljoen dollar. Naar verwachting zal de waarde weer flink gaan stijgen in de volgende bullrun. Wanneer die zal gaan plaatsvinden is nog de vraag.

Momenteel is de staatsschuld meer dan 31 keer hoger dan de crypto market cap, een hoogtepunt. De market cap bestaat voor bijna 49% uit bitcoin (BTC), dat een marktkapitalisatie heeft van $519,5 miljard. Ethereum (ETH) omvat als het kleine broertje van bitcoin ook een groot deel van het totaal, met een market cap van $191,8 miljard.

Amerikaanse schuld stijgt de pan uit, Nederland financieel gezond

In de EU zijn er richtlijnen over hoe hoog de staatsschuld mag zijn. Lidstaten mogen geen staatsschuld hebben dat hoger dan 60% is van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Nederland staat met een staatsschuld van 49,8% van het BBP nog ruim in het groen. Door de gevolgen van de kredietcrisis is de Nederlandse staatsschuld tussen 2011 en 2016 boven de norm geweest.

De VS hoeft zich niet aan de richtlijnen van de EU te houden en heeft een staatsschuld van 124% van het Amerikaanse BBP. In 2013 stonden BBP en staatsschuld gelijk aan elkaar met een waarde van $16,7 biljoen. Een te hoge staatsschuld kan een probleem worden indien er in economische crisis nog meer geld geleend moet worden. Een lening kan dan geweigerd worden omdat de kans op terugbetaling erg laag is.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement