Simon Bosch Simon Bosch
15/01/2023 08:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2023 08:01

Start van 2023 kan nieuwe bullmarkt voor BTC en ETH signaleren

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Waarom bitcoin koers heel volatiel kan worden in zeer spannende week

Foto: Panorama Images/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is de afgelopen paar dagen hard gestegen, evenals veel andere cryptocurrencies. Maar als we uitzoomen is de volatiele activa nog steeds aan het consolideren. Volgens Glassnode zou dat goed nieuws kunnen zijn voor de markt in 2023. Na regen komt zonneschijn, en na een langdurig gebrek aan volatiliteit komen explosieve koersveranderingen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Volatiliteit bitcoin erg laag

In de eerste update over de on-chain situatie van Bitcoin van dit jaar heeft Glassnode het over het feit dat de volatiliteit van bitcoin zelden zo laag is geweest als nu. Tussen 17 december en 8 januari veranderde de prijs met slechts 550 dollar, en ook daarvoor was de volatiliteit al beperkt. Dat betekent niet per se dat de bearmarkt voorbij is. In plaats daarvan suggereert het dat de volatiliteit zou kunnen gaan groeien. Dat kan prijsstijgingen betekenen, maar ook prijsdalingen.

Dit gebrek aan prijsveranderingen wordt gereflecteerd door on-chain data, die is namelijk erg ‘zacht’ voor zowel bitcoin (BTC) als ethereum (ETH). Mensen sturen dus minder vaak hun coins naar andere adressen. Dat zal voor een deel betekenen dat ze voor nu geen veranderende koersen verwachten – maar de geschiedenis leert dat dit exact is wat er vervolgens vaak gebeurt.

Er blijken voor bitcoin maar vijf perioden te zijn geweest waarin de volatiliteit net zo laag of lager was. Eén van die perioden leidde tot een crash van 50% in één enkele maand – harde dalingen zijn dus ook mogelijk.

Advertentie

On-chain data toont stilte

Het bedrag dat het Bitcoin-netwerk verwerkt is sinds 2020 niet zo laag geweest. Dat zal voor een deel komen doordat de prijzen hard zijn gedaald, waardoor coins simpelweg minder waard zijn. Het kan ook aangeven dat instituten hun geld al hebben verplaatst.

Het Ethereum-netwerk toont vergelijkbare details. Het totale gas-verbruik is hard afgenomen. De bearmarkt in Non-Fungible Tokens (NFT’s) was daar een belangrijke oorzaak van. Het minten en verzenden van deze tokens was de oorzaak van een groot deel van het gas-volume, maar deze subgroep van het verbruik is inmiddels al met ongeveer de helft gedaald.

Bridges’ waren een andere belangrijke oorzaak. 2022 stond in het teken van een groot aantal hacks. De bruggen die de verschillende blockchain-netwerken met elkaar verbinden waren een belangrijk doelwit. De gas-volumes van bridges is gedaald van 8% van het totaal tot minder dan 1%. De hacks zullen een grote vinger in de pap hebben gehad.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie