Ivo Melchers Ivo Melchers
01/02/2023 11:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2023 11:10

Tesla verloor $140 miljoen in 2022 met bitcoin

Nieuws
Tesla verloor $140 miljoen in 2022 door zijn bitcoin

Foto: Orpheus FX / Shutterstock.com

Onlangs kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat Tesla in het vierde kwartaal van afgelopen jaar vasthield aan zijn bitcoin (BTC) holdings. In een aanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op 31 januari maakt de fabrikant van elektrische voertuigen bekend dat het in 2022 $140 miljoen heeft verloren over zijn bitcoin positie.

Cryptobeurs Binance ontvangt nog een miljoenenboete
Cryptobeurs Binance ontvangt nog een miljoenenboete

$140 miljoen door BTC verloren

Om precies te zijn heeft Tesla een impairment loss, ofwel een bijzonder waardeverminderingsverlies, moeten opschrijven van $204 miljoen. Dit is echter een ongerealiseerd verlies als gevolg van de forse daling van de bitcoin koers. 2022 stond namelijk in het teken van de hardnekkige bearmarkt waarin de koers met ongeveer 65% onderuit ging. Een impairment loss wordt ook wel een ‘boekhoudkundig verlies’ genoemd.

Echter kon je tevens in juli lezen dat Tesla in het tweede kwartaal maar liefst 75% van zijn totale bitcoin holdings had verkocht. De exacte reden voor de verkoop is nooit officieel naar buiten gebracht, maar er werd aangenomen dat de zorgen om de economie de belangrijkste beweegreden was. Met deze verkoop wist de autogigant een gerealiseerde winst van $64 miljoen op te schrijven.

In totaal kom je hiermee dus uit op een netto verlies van $140 miljoen in het afgelopen jaar als gevolg van de bitcoin holdings. De het SEC document staat ook het volgende:

‘’Zoals bij elke investering en in overeenstemming met hoe we op fiat gebaseerde contanten en kasequivalente rekeningen beheren, kunnen we ons bezit aan digitale activa op elk moment vergroten of verkleinen op basis van de behoeften van het bedrijf en onze kijk op de markt en de omgevingsomstandigheden.’’

Advertentie

Tesla’s bitcoin avontuur

Tesla begon zijn bitcoin avontuur in februari 2021 door een totaal van $1,5 miljard in BTC te investeren. Ongeveer een maand later werd het zelfs mogelijk om een Tesla te kopen met bitcoin. In april koos het bedrijf ervoor om 10% van zijn holdings te verkopen met als voornaamste reden de liquiditeit van bitcoin te bewijzen. In mei stopte Tesla weer met het accepteren van BTC, waardoor de koers van bitcoin kort onderuit ging.

Na het verkopen van 75% van alle bitcoin heeft tesla volgens Bitcoin Treasuries nog een totaal van 9.720 BTC in het bezit.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie