Kevin Schijven Kevin Schijven
03/01/2024 11:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2024 11:14

Vandaag is bitcoin 15 jaar oud: Waarom deze week enorm belangrijk is

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Onrust door Ripple & Kucoin zaken, maar ETFs bloeien

Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

Vandaag, op 3 januari 2024, viert bitcoin (BTC) alweer zijn vijftiende verjaardag.

Dat maakt vandaag een goed moment om even terug te blikken op de indrukwekkende reis van de eerste en bekendste crypto op de markt.

Fidelity waarschuwt: ‘bitcoin is niet langer goedkoop’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin verjaardag: een reis van uitdagingen en mijlpalen

Op 3 januari 2009 vond de lancering plaats van de zogeheten ‘Genesis’ block. Dat is de eerste block in het blockchain van Bitcoin waarmee het netwerk tot leven kwam.

In de afgelopen 15 jaar heeft bitcoin zicht ontpopt van een experimenteel betaalmiddel tot een wereldwijd erkend financieel activum.

In deze periode heeft de digitale munt een zeer volatiele reis afgelegd waarin het belangrijke mijlpalen heeft bereikt en forse uitdagingen heeft doorstaan.

Zo heeft Bitcoin belangrijke technologische ontwikkelingen doorgemaakt met de invoering van SegWit, Taproot en Lightning Network.

Ook hebben de heftige koersschommelingen zowel grote winnaars als verliezers onder beleggers gecreëerd. De munt heeft daarnaast zware regelgevende uitdagingen doorstaan zoals een totaal verbod.

De reis van bitcoin is er een geweest van volatiliteit, maar ook van toenemende acceptatie en integratie in het financiële systeem. En de reis lijkt nog lang niet voorbij.

Advertentie

2024 belooft extra spannend jaar te worden voor bitcoin

Vooral 2024 lijkt een spannend jaar te worden voor de koning der cryptovaluta. Zo krijgen we in april waarschijnlijk de volgende bitcoin halving.

Dat is een zeer belangrijk evenement en zorgt ervoor dat de beloning voor bitcoin miners wordt gehalveerd. Dat gaat vaak gepaard met prijsstijgingen, aangezien mining nog wel rendabel moet blijven.

Wat momenteel voor nog meer spanning zorgt, is de mogelijkheid dat er eindelijk een exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, in de VS wordt goedgekeurd.

Daarmee wordt de volgende grote stap gezet in de adoptie van bitcoin als erkend financieel product bij het grote publiek. Een dergelijk ETF kan de deuren openzetten voor een massale kapitaalstroom vanuit particuliere en institutionele investeerders.

Er gaan geruchten rond dat een Amerikaanse spot bitcoin-ETF mogelijk nog deze week wordt goedgekeurd.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin-ETF en proof of keys

Een bitcoin-ETF kan bijdragen aan een forse prijsstijging en dat zou natuurlijk een zeer leuk verjaardagscadeautje zijn voor beleggers.

Er bestaan hier echter ook zorgen over. Er is nog altijd een kans dat de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse waakhond, besluit om de aanvragen toch af te wijzen. De koers kan hierdoor een harde klap krijgen.

Er wordt ook gespeculeerd dat de komst van een spot bitcoin-ETF al de laatste maanden werd ingeprijsd. De lancering ervan zou dan mogelijk tot een ‘buy the rumor, sell the news’-evenement kunnen leiden. Daardoor kan ook de prijs dalen.

Tot slot is ook niet elke bitcoin fan blij met de komst van een ETF. Het idee achter bitcoin is namelijk decentralisatie en zelfbeheer door je eigen bank te zijn. Een ETF betekent echter dat een enkele centrale partij een enorme berg BTC zal beheren.

Het is dan wellicht ook geen toeval dat het vandaag ‘proof of keys’-dag is. Dat is een initiatief onder bitcoin houders om medebeleggers aan te moedigen hun bitcoin zelf te bewaren.

Het valt onder het motto: “not your keys, not your coins.”  Dat is overigens niet zonder risico, het bewaren van je crypto vergt wel enige zorgvuldigheid. Als je je keys verliest, ben je waarschijnlijk je bitcoin voor altijd kwijt. Meer over ‘proof of keys’-dag later vandaag op Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie