Timo Bult Timo Bult
18/06/2020 09:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2020 09:25

Vertoont bitcoin (BTC) meer correlatie met de traditionele markten? Analist legt uit dat het meevalt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Vertoont bitcoin (BTC) meer correlatie met de traditionele markten? Analist legt uit dat het meevalt

De afgelopen tijd hebben veel markten te lijden onder de crisis die werd veroorzaakt door het coronavirus. De pandemie zorgde ervoor dat veel landen hun grenzen sloten en vergaande maatregelen namen om het virus de kop in te drukken. Economieën liggen nog steeds grotendeels stil en dus zijn de prestaties van de koersen wereldwijd matig.
Veel beleggers in bitcoin (BTC) merken op dat de koers van bitcoin eigenlijk dezelfde beweging laat zien als de traditionele aandelenmarkten, met in het bijzonder de enorme daling in maart. Hiermee zetten zij een vraagteken bij het imago van bitcoin als “het digitale goud,” dat juist bescherming zou moeten bieden in dit soort scenario’s.
Is de bitcoin koers inderdaad meer correlatie gaan vertonen? In een recente tweet laat de bekende crypto-analist Luke Martin aan de hand van een grafiek zien dat er inderdaad een duidelijkere correlatie bestaat. Wanneer we naar de lange termijn kijken wordt echter duidelijk dat het alsnog meevalt:

Correlatie wordt gemeten met een coëfficiënt tussen 1 en -1 die een sterke positieve relatie of een sterke negatieve relatie aangeeft.
Hier is hoe $BTC de afgelopen 3 jaar heeft gepresteerd ten opzichte van elk activum:

• 0 correlatie met S&P
• .08 gem. Corr. Met alle andere activaklassen


In een vervolg tweet voegt hij hieraan toe: “Geen negatieve correlatie. Geen positieve correlatie. De hele tijd beweging van weinig tot geen correlatie.” De correlatie die de BTC koers de afgelopen tijd vertoont heeft volgens Martin maar één waarschijnlijke reden, en dat is angst:

De piek was rond 12 maart omdat alle ‘risicovolle’ activa tegelijk werden verkocht. (waarschijnlijke reden: in een crisis verkoopt alles tegelijk uit, omdat de drijvende kracht achter die beslissing wordt gedomineerd door angst).

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie