Thom Derks Thom Derks
25/10/2023 20:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2023 16:51

Waarom bitcoin flink kan profiteren van stijgende schuldenberg VS

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom bitcoin flink kan profiteren van stijgende schuldenberg VS

Foto: Ryan Rodrick Beiler/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakte begin deze week een enorme stijging en dat lijkt te maken te hebben met de mogelijke komst van een spot bitcoin-ETF. Er is echter een andere factor waar bitcoin ook enorm van zou kunnen profiteren en dat is het overheidstekort van de Verenigde Staten van Amerika.

Centrale bankier pleit voor renteverlaging met gevolgen voor bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De problematische Amerikaanse staatsschuld

Het overheidstekort in de Verenigde Staten is het afgelopen jaar met ruim 1 biljoen (1.000 miljard) dollar gestegen. Waar over het fiscale jaar 2022 nog een tekort van 1 biljoen dollar werd genoteerd, moet Amerika het dit jaar doen met een tekort van 2,02 biljoen dollar.

Wat betekent dit voor Amerika? De eerste zorg is de toenemende staatsschuld. Hoe groter de tekorten, hoe meer de schulden van Amerika oplopen. De Amerikaanse overheid moet dit gat wellicht dichten door nieuw geld te creëren of door geld te lenen uit de markt.

De onderstaande grafiek toont hoe dat extra verlies van 1,02 biljoen dollar in 2023 is opgebouwd. Zoals je kunt zien bestaat die grotendeels uit rentekosten. De rentekosten zijn in 2023 met 184 miljard dollar gestegen.

Bron: Amerikaanse Department of the Treasury (DT)

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank alsmede het feit dat de schulden weer gegroeid zijn, waarmee ook de rentekosten toenemen.

Advertentie

Waarom is dit goed voor bitcoin?

Dit is waarschijnlijk goed voor bitcoin, omdat de geldprinter de enige uitweg is voor de Amerikaanse overheid. Amerika moet steeds meer geld bijdrukken om aan zijn eigen schuldverplichtingen te kunnen voldoen.

Het land moet steeds meer schulden maken om de jaarlijkse rentekosten (en aflossingen) te betalen. Vanwege dit probleem komen er dus steeds meer Amerikaanse dollars in omloop en neemt de relatieve schaarste van de dollar af.

Dat maakt de absolute schaarste van bitcoin van 21 miljoen eenheden juist aantrekkelijker. Hiermee lijkt het monetaire beleid van de VS bitcoin in de kaart te spelen.

Als we daar een ETF, een halving en een renteverlaging in de VS bij optellen, dan kan 2024 mogelijk zeer mooi voor bitcoin uitpakken.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie