Waarom de bitcoin transactiekosten nu historisch laag zijn

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom de bitcoin transactiekosten nu historisch laag zijn

Foto: Sasha Sha/Shutterstock

Een bitcoin (BTC) transactie kost op dit moment gemiddeld $0,825, het laagste punt in ruim twee jaar tijd. De daling in transactiekosten lijkt voort te vloeien uit de verdere ontwikkeling van het Bitcoin-netwerk, maar ook de problemen bij sommige miners kunnen een oorzaak zijn.

Bitcoin versturen kost gemiddeld minder dan 1 dollar

Om bitcoin te versturen via het netwerk moeten gebruikers een transactievergoeding betalen. Hoe hoger een gebruiker biedt, hoe sneller een transactie wordt opgepakt. Maar gemiddeld moeten gebruikers op dit moment $0,825 voor een transactie neertellen. Dat is het laagste punt in ruim twee jaar tijd. Het hoogste punt dat de gemiddelde transactiekosten ooit bereikt heeft was in april 2021. Toen kwam dit bedrag uit op $62, aldus data van Blockchain.com.

Dat de transactiekosten nu laag liggen lijkt het gevolg te zijn van onder andere de dalende bitcoin koers. De kosten worden namelijk in BTC gerekend. Daarnaast liggen de activiteiten op het netwerk relatief laag ten opzichte van de afgelopen jaren. Doordat er minder transacties worden verzonden, is er meer ruimte beschikbaar in de transactieblokken waarmee de kosten dalen.

Bitcoin miners een van de oorzaken?

Verder zien we dat de adoptie van het Bitcoin Lightning netwerk (LN) doorzet. Deze tweedelaagsoplossing is bovenop Bitcoin gebouwd en maakt het mogelijk om snel en goedkoop kleine transacties te versturen. Deze transacties worden echter niet via de blockchain verwerkt en dus wordt Bitcoin zodoende ontlast. Ook hierdoor neemt het aantal transacties af.

Dan is er nog de ontwikkeling dat miners op dit moment behoorlijke hinder ondervinden van de dalende bitcoin prijs in combinatie met de stijgende energieprijzen. Veel van hen moesten daarom de afgelopen maanden hun miners uitzetten, resulterende in een dalende hash rate op het netwerk. Vervolgens zorgde het automatische mechanisme (difficulty) ervoor dat het weer wat makkelijker werd om te minen, om het weer aantrekkelijker te maken om te minen. Nu de hash rate weer stijgt kunnen meer transacties sneller worden opgepakt door miners. Ook dit heeft een drukkend effect op de transactiekosten.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie